Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 11 maart 2012 door Wim De Preter

Marketeers kunnen lessen trekken uit Kony-film

Kony

Bart De Waele, manager van het web agency Wijs, deelt zijn kijk op de internethit van het moment, de virale video over de kindsoldaten van de Oegandese krijgsheer Joesph Kony. Los van de discussie over de inhoud is de video een prachtig staaltje van geslaagde internetmarketing, schrijft hij.

Vorige dinsdag, de dag na publicatie, kwam ik in mijn online zwerftochten de Kony 2012 video tegen. Als je die nog niet gezien hebt, dan ben je razendsnel een uitzondering aanhet worden.Het is waarschijnlijk de zich snelst verspreidende video ooit - op 7 dagen tijd bijna 70miljoen kijkers. Dat is meer dan om het even welk televisieprogramma.

Samengevat: het filmpje is opgezet door een vzw (Invisible Children) om de aandacht tevestigen op Joseph Kony, een Oegandese war lord. Door hem ‘bekend’ te maken zou de internationale politieke druk moeten toenemen, zodat hij gearresteerd wordt.

Ik neem hier geen standpunt in over de achterliggende kwestie. Zoiets is vaak veel genuanceerder en complexer dan een tweet of YouTube-filmpje kan overbrengen. Maar over het internetfenomeen wil ik wel iets kwijt. Er zijn heel wat lessen uit te trekken voor andere non-profits, en ook voor bedrijven.

De campagne (en vergis je niet, dit is zeer doelbewust als campagne opgezet) maakt gebruik van een aantal fundamentele internetprincipes. Het is met name een schitterend staaltje van ‘persuasion design’. Dat begrip is uitgewerktdoor professor BJ Fogg (Stanford University), met als basisprincipe: “put hot triggers in the path of motivated people”. Als je mensen wil aanzetten tot actie of gedragsverandering, geef ze dan de juiste motivatie (motivation), geef ze de mogelijkheid om iets te doen metdie motivatie (ability), en zorg dan voor de juiste trigger.

De Kony-film doet dit meesterlijk. Eerst wordt ongegeneerd de kaart van de emotie getrokken. De regisseur, Jason Russel,maakt het heel persoonlijk door de geboortefilm van zijn zoon Gavin te gebruiken. Zo speelt hij in op de gevoelens van iedereen die kinderen heeft - en gebruikt die om de verontwaardiging over de kindsoldaten van Kony op te wekken. Vanuit die emotie wordt de kijker gemotiveerd om te helpen.

Onmiddellijk wordt die motivatie opgevolgd door een zeer eenvoudige en directe manier om daar iets mee te doen - hé, het is niet moeilijk, door dit gewoon al te delen (like op Facebook) kan ik meehelpen! We kunnen ons schuldgevoel dus snel lenigen door eeneenvoudige actie die ons niet al te veel kost (een beetje zoals dat andere al eeuwenoude succesvolle bedrijf, de kerk. In de eucharistieviering heb je eerst de schuldbelijdenis, onmiddellijk opgevolgd door de offerande.)

Die kleine actie is het échte doel van de campagne. De pasmunt van het internet is aandacht - de grootste uitdaging voor elke zaak of bedrijf is voldoende aandacht van het grote publiek te grijpen. En dat is wat de Kony 2012-campagne briljant doet. In plaats van te proberen aandacht te kopen (met reclamespotjes of banners), laat het zijn doelgroep, het grote publiek, de marketingcampagne voor zich doen. Marketing zit  ingebakken in het product.

Op deze manier wordt het filmpje een overweldigend succes, en duikt het binnen de kortste keren op in ieders, ook mijn, internetstroom - en slaat het over naar de traditionele media.Wie dat mechanisme begrijpt en inzet, heeft het geheim voor online succes te pakken.

Bart De Waele

CEO Wijs

Reacties

Onze blogs

Meer