12/17/2009

Afrikaanse sneeuwpret

Met natte voeten, ondergesneeuwde wegen en een geblokkeerd spoornet naar een bijeenkomst over de opwarming van de aarde trekken, heeft wel iets absurd. Denemarken, toch in onze ogen een noordelijk land, was duidelijk niet voorbereid op de sneeuwstorm die woensdagavond  en donderdagnacht over Kopenhagen trok.

 ‘Ach, we hebben dat soort sneeuw wel soms, maar voor kerstmis is een sneeuwtapijt echt ‘een geluk’, zo melden Deense collega’s aan de verbaasde en verkleumde buitenlandse journalisten.

Niet iedereen is door die sneeuw uit het lood geslagen. In de hotels waar de Afrikanen en deelnemers van andere exotische oorden, logeerden, was het deze morgen feest. Sneeuwballen gooien en uitgebreide fotosessies in een ondergesneeuwd Kopenhagen. Het gebeurde allemaal. Voor velen onder hen was het wellicht de eerste keer dat ze de sneeuw onder hun voeten voelden kraken.

Wie ver van ver buiten Kopenhagen moest komen, zoals wij, had minder geluk. Bussen reden nauwelijks en kregen moeilijk grip op het bevroren wegdek. En de treinen van het voorstadsnet reden al helemaal niet. Of toch pas na een lang uur bibberend wachten op het perron, zonder informatie.

‘Het Deense spoor zal nooit voorbereid zijn op dergelijke sneeuw,’ klinkt het gelaten bij Deense collega’s. Klinkt voor een Belg toch vagelijk bekend, niet?

Kris Van Haver

Reacties

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Bekijk ook ons dossier

Bekijk ook ons uitgebreide dossier over de top van Kopenhagen.

De klimaatconferentie op Twitter