Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 6 december 2018 door Micadam

Social Selling, de totale ontgoocheling!

In deze digitale tijden moet sales zich ook heruitvinden.  Met de explosie van het sociaal media gebruik zijn ook bedrijven en salesmensen op die kar gesprongen om hun lead generatie en verkoop in een hogere versnelling te krijgen.

Gartner

Echter, 2018 had het jaar van social selling moeten worden in België maar de ontgoocheling is groot bij veel bedrijven en professional die zogezegd social selling gingen gebruiken.  We zitten in wat Gartner noemt de “Trough of disillusionment” of de totale ontgoocheling.  Er zijn veel redenen maar dit zijn voor mij de belangrijkste.

  1. Er is geen strategie

Je kunt wel de beste salesmensen hebben maar een andere communicatiestijl hanteren doe je zomaar niet.  Er is duidelijke nood aan training rond hoe je online conversaties doet en relaties bouwt.

 

  1. Social Selling is niet enkel LinkedIn

Veel mensen associëren social selling met LinkedIn echter niets is minder waar want social selling is een aanpak, tools en technieken.  Vaak ligt enkel de focus op de tool.  En dan nog…

 

  1. Er is geen commitment

Salesmensen denken te vaak dat sociale media dient om te verkopen.  Echter niets is minder waar sociale media is DE manier om je relaties te onderhouden op een continue manier en waarde te leveren voor je klanten en prospecten zonder ze telkens te moeten gaan zien.  Salesmensen willen krijgen zonder ooit te geven.

 

  1. Geen goede content delen

Naast het continue delen van content, moet het vooral gaan om goede content te delen.  Die moet bestaan uit informatieve, klantgerichte en probleemoplossende vorm en geen commerciële blabla.  Hier knelt natuurlijk vaak het schoentje want marketing levert veel te weinig en te generieke content aan!

 

  1. Gebrek aan personal branding

Veel salesmensen durven gewoon zichzelf niet als merk in de markt zetten.  Ze zijn bang dat ze zullen opvallen (wat ze eigenlijk wel willen) en leven met de schrik dat andere salesmensen hun klanten zullen afnemen… 

 

  1. Geen sales – marketing samenwerking

Reeds decennia proberen consultants en bedrijven sales en marketing te laten samenwerken echter dit is nog steeds één van de grootste problemen.  Social Selling brengt de slechtste kant van marketing boven omdat ze nu echt content moeten maken die een meerwaarde is voor klanten en dat op een individuele basis.  Sales verlangt natuurlijk soms te veel. 

 

  1. Meten is weten

Social Selling is een lange termijn aanpak maar meten wat er uit je social selling inspanningen komt is vandaag veel te laag en verkeerd ingeschat.  Oude meetstokken werken niet op nieuwe aanpakken.

Social-selling-tips-750x400

Conclusie

Je hebt ondertussen door dat social selling meer is dan een aanwezigheid hebben op LinkedIn.  Je moet een strategie met KPI’s  hebben die constant worden gemeten.  Daarnaast moet ook social selling doorheen je sales processen en meeting worden doorweven en moet marketing de ondersteunende rol spelen die hen op het lijf is geschreven.  Indien niet, blijf je steken in de ontgoocheling.

Ben jij klaar voor een versnelling?  Start vandaag met een VIP Social Selling Traject

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam), of Linkedin (/micadam)

Reacties

Onze blogs

Meer