Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 5 juni 2011 door VerschuerenT

Van nul tot nonsense in 140 tekens

Wees er maar zeker van dat ik niks heb tegen Twitter, noch tegen de Twitteraars. Ik ben er tenslotte zelf een. Later we het er echter wel eens over zijn dat Twitter met z’n limiet van 140 karakters enkel gebruikt kan worden voor de meest triviale opmerkingen, of dat het je minstens dwingt om elk serieus statement te trivialiseren tot het wel in die limiet past. Twitter is hét apparaat geworden voor de oneliners en de  soundbites, het catchy statement dat er alleen maar op uit is om anderen naar de retweet knop te doen grijpen, wat ze meestal gretig doen om zo hun reputatie een stukje mee te laten genieten van jouw spitsvondigheid. En catchy kan net zo goed betekenen dat je de eerste was, de grappigste was, of, jammer genoeg in de meeste gevallen,  de meest negatieve was.

Laten we het er zeker ook over eens zijn dat Twitter dus geen communicatiemiddel is, verkeerdelijk vergeleken met e-mail, de telefoon, of een goed gesprek. Twitter is hooguit de muur van een publiek toilet was iedereen bij tijd eens binnenkomt om te lezen welke uitlatingen anderen hebben achtergelaten en eventueel je eigen ding toe te voegen. “Kijk eens hoe slim ik ben”, “kijk eens wat ik iemand anders heb zien schrijven”, “lees eens hoe slecht ik hun product vind” en natuurlijk ook “is dit geen grappige foto?”

Publieke klaagmuur, schandpaal en pr-uitstalraam? Volmondig mee eens. Communicatiemiddel? Niet echt.

Om nog maar te zwijgen van de redelijk debiliterende impact het heeft op het taalgebruik. De meest banale dingen terzijde, bijna alles wat de moeite is in het leven en op deze wereld, krijg je toch nooit in 140 tekens uitgelegd. Iemand zeggen dat je van ze houdt, lukt in ons huidig taalgebruik perfect in amper 14 tekens, maar Shakespeare zou er nooit tevreden mee geweest zijn. De economie, politiek en wereldschokkende gebeurtenissen becommentariëren in 140 lettertjes? Dat kan je toch nooit zonder het onderwerp diep te beledigen en al evenmin zonder het beeld dat je oproept van je eigen kennis van zaken en je intelligentie in een klap mee te reduceren tot het bittere minimum.

Neen, Twitter heeft zeker de kunst om ideeën en concepten uit te diepen door middel van zinvolle communicatie, geschreven in echte volzinnen en zonder fouten echt niet aangezwengeld. Alsof we al niet genoeg problemen hebben om onze jeugd correct gebruik van de Nederlandse, Franse en Engelse taal aan te leren, krijgen we nu een oneliner platform dat je dwingt in krampachtige zinsconstructies te praten, je verplicht woorden te reduceren tot even verkrampte afkortingen en goed op weg is het gebruik van leestekens naar het verleden te verbannen, want je kan toch immers geen 3 van je kostbare 140 tekens verspillen aan 2 komma’s en een punt…?

Echt, wees er maar zeker van dat ik niks heb tegen Twitter en de Twitteraars. Maar laten we elkaar geen rad voor de ogen draaien, dit is geen communicatiemiddel. Al die ‘”experten” die roepen dat je als bedrijf aanwezigheid moet zijn of je mist iets, proberen je ofwel iets te verkopen, ofwel zijn ze toch niet zo bekwaam als ze zelf beweren. Er zijn goede redenen om een aanwezigheid te hebben op Twitter, maar er zijn net zo goed vele redenen om daar ver weg van te blijven.

Opmerkingen mogen hieronder, of in klinkende volzinnen, zonder afkortingen en met leestekens naar @verschuerent. U ziet zelf maar wat best werkt.

Thomas Verschueren

Werkt als Marketing & Communications Manager bij RealDolmen, maar schrijft hier volledig in eigen naam.
Twitter | BlogLinkedIn

Reacties

Onze blogs

Meer