Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 18 juni 2010 door Ywein Van den Brande

Kan NMBS iRail.be stoppen?

Aangezien NMBS zelf geen mobiele versie van haar website aanbood, ontwikkelde informaticastudent Yeri Tiete zijn eigen versie: iRail.be. Yeri Tiete kende het treinschema natuurlijk niet van buiten, dus maakte hij handig gebruik van de data beschikbaar op de website van NMBS.

Maar op 8 juni 2010 kreeg Yeri Tiete volgende ingebrekestelling van NMBS:

Uw website maakt hergebruik van de data van NMBS. Hierdoor schendt u haar intellectuele rechten, zoals haar auteursrecht en databankrecht. Tevens maakt u zich daardoor schuldig aan het strafrechtelijk misdrijf van namaak.

Wij stellen u hierbij formeel in gebreke voor deze inbreuken en manen wij u aan om die onmiddellijk te staken. Bij gebrek aan staking zal de NMBS zonder verder bericht de nodige juridische stappen ondernemen.

Schending van intellectuele rechten? Strafrechtelijk misdrijf? … Wablief?!!

Nu geef ik eerlijk toe dat ik geen gebruiker ben van iRail.be en de dienst dus niet ken. iRail.be is offline, en ik kan hem dan ook helaas niet meer leren kennen. Ik moet dan ook een voorbehoud formuleren.

Maar dat voorbehoud daar gelaten, doen de aanspraken van NMBS mijn auteursrechtelijke tenen krullen. Welke van haar rechten is dan wel geschonden?

Auteursrechten beschermen louter de vorm van de NMBS website. Het is inderdaad mogelijk dat Yeri Tiete deze vorm (of originele delen ervan) heeft overgenomen. Indien dit het geval zou zijn, bestaat inderdaad de mogelijkheid dat de auteursrechten van NMBS werden geschonden. Maar dit is vermijdbaar. Auteursrechten beschermen immers de vorm van de website en niet de data erachter. In dat geval is het voor Yeri Tiete dus enkel een kwestie van het creëren van een eigen originele lay-out, en iRail.be kan weer online.

Ok. Maar de databankrechten van NMBS dan? De data met vertrektijden van treinen is toch een databank?

Jazeker, maar niet alle databanken zijn beschermd. Enkel databanken waarvan de verkrijging, de controle of de presentatie van de inhoud in kwalitatief of kwantitatief opzicht getuigt van een substantiële investering zijn beschermd onder het databankenrecht.

Met andere woorden, men dient te investeren in het samenstellen van de inhoud van de databank of in de controle ervan. Wanneer men investeert in de onderliggende elementen van de databank, is dit geen investering in de databank.

Dit klinkt een beetje juridisch, maar een voorbeeldzaak van het Europese Hof van Justitie maakt dit snel duidelijk.

De British Horseracing Board heeft een databank met daarin alle gegevens over en resultaten van de door haar georganiseerde paardenrennen, zoals onder meer plaats van de rennen, dag en tijdstip, afstanden, namen van de paarden en hun eigenaars en dergelijke meer.

William Hill is een belangrijke organisator van weddenschappen op paardenrennen en maakte bij de organisatie van haar activiteiten ongevraagd gebruik van de databank van de Horseracing Board.

Een inbreuk? Neen kan worden afgeleid uit het antwoord van het Europese Hof.

De investeringen van de Horseracing Board werden immers gemaakt in het kader van de activiteiten van de Horseracing Board, met name het organiseren van paardenrennen. De Horseracing Board investeerde niet in het samenstellen van een databank met gegevens. Het opstellen van een lijst van paarden die aan een race deelnemen is een logisch gevolg van het organiseren van de rennen, en vergt geen verdere investering voor presentatie of controle.

De parallel tussen een kalender met paardenrennen en een vertrekschema van treinen is legio. Heeft NMBS effectief geïnvesteerd in het presenteren en controleren van gegevens over vertrekkende treinen, of eerder in het organiseren van het Belgische treinverkeer?

Hoewel ik de onderliggende feiten van deze zaak niet ken, zit NMBS naar mijn juridisch buikgevoel op het verkeerde spoor.

Ywein Van den Brande- Advocaat

Partner bij De Bandt Keustermans & Van den Brande


De Bandt Keustermans & Van den Brande is een niche kantoor dat gespecialiseerd is in technologie, media en mededinging.

Reacties

Onze blogs

Meer