Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 1 maart 2012 door Roel Verrycken

Andrew Breitbart, rechtse superster, overleden

Gty_andrew_breitbart_dm_120301_wgHet sterk gekleurde Amerikaanse medialandschap is een controversiƫle stem armer. Andrew Breitbart, conservatieve publicist en cheerleader van rechts Amerika, is donderdag in LA overleden op 43-jarige leeftijd. 'We verliezen een echtgenoot, een vader, een zoon, een broer, een goede vriend, een patriot en een gelukkige krijger', staat op de homepage van Big Journalism, een van Breitbart's publicaties.

Breitbart was een provocatieve kruisvaarder voor de conservatieve zaak in de VS. Hij fulmineerde tegen de 'hypocrisie van de linkse en liberale media' en maakte er een sport van Democratische politici aan zijn degen te rijgen. In een extreem gepolariseerd politiek klimaat was hij even geliefd door rechts als gehaat door links en paste hij in het rijtje van usual suspects als Glenn Beck, Rush Limbaugh en Ann Coulter. Tegelijkertijd beheerste hij heel goed de kunst van de zelfpromotie. The New Yorker wijdde een lang profiel aan hem twee jaar geleden. 

Zijn bekendste prestatie was de onthulling van intieme twitterberichten van het populaire Congreslid Anthony Weiner in juni van vorig jaar. Weiner, een New Yorker die in de running was om burgemeester te worden, tweette een foto van zijn kruis per abuis naar al zijn volgers. Hij verwijderde het beeld meteen, maar het bericht geraakte toch bij Breitbart, die het aan de grote klok hing. Weiner hield zijn onschuld enkele dagen op een pijnlijke manier vol, maar gaf dan toch toe dat hij het gedaan had, en zelfs niet aan zijn proefstuk was. Hij nam ontslag en verdween sindsdien van het openbare toneel.

Een grote triomf voor Breitbart, die dacht dat extra in de verf te zetten door de persconferentie te kapen waarop Weiner in tranen zijn pijnlijke misser toegaf. Een bijzonder surrealistisch tafereel:

 

Zelf kwam Breitbart in opspraak bij het gedwongen ontslag van Shirley Sherrod in 2010. Breitbart publiceerde een video van de zwarte medewerkster van het ministerie van Landbouw waarin ze toegaf dat ze 23 jaar eerder een blanke man had gediscrimineerd door hem niet bij te staan bij een foreclosure. Ze werd ontslagen, maar nadien bleek uit de volledige video dat ze de man toch had geholpen. Obama excuseerde zich en Sherrod kreeg een nieuwe job.

Breitbart werkte, samen met de sociaal-conservatieve organisatie Citizens United, aan een documentaire die de draak steekt met Occupy Wall Street-beweging. 'De media gaf Occupy een happy face. Maar het is fascisme. Dit wordt een oorlogsfilm, even vulgair, vuil en gewelddadig als de occupiers. Ik wil dat mijn film 'kinderen niet toegelaten' wordt.' Op het jaarlijkse congres CPAC, begin februari in Washington, stelde hij zijn project voor:

 

Daarna zocht hij zelf de confrontatie op met de betogers buiten: 'Jullie zijn vuile freaks. Gedraag jullie. Stop met mensen verkrachten.'

 

Op Twitter regende het donderdagochtend rouwberichten, zowel uit linkse als uit rechtse hoek, nadat zijn overlijden bekendraakte. Sarah Palin, idool van de Tea Party, schreef op haar Facebook-pagina dat Breitbart 'een krijger was van de juiste zaak'. 'Hij verdedigde wat juist was.'

Ook de presidentskandidaten reageerden vanop het campagnepad. 'Dit is een schok. Mijn gebeden gaan naar Andrew en zijn familie', zei Rick Santorum. Mitt Romney: 'Ann en ik zijn diep bedroefd door het heengaan van Andrew Breitbart. Een briljante ondernemer, een dappere conservatief en een liefhebbende echtgenoot en vader.'

Breitbart bundelde zijn publicaties op Breitbart.com. Hij werkte vroeger voor de conservatieve nieuwssite Drudge Report en startte mee de zeer succesvolle site The Huffington Post op.

Hij zou hartproblemen hebben gehad en stierf een natuurlijke dood.

Reacties

Onze blogs

Meer