Geplaatst op 18 februari 2009 door Roland Legrand

Vrijemarktgoeroe Greenspan is voor banknationaliseringen (update)

(update: de mening van Roubini & Richardson)

De vroegere voorzitter van de Federal Reserve, de als pleitbezorger van de vrije markt bekendstaande Alan Greenspan, vindt dat het tijd is om wat Amerikaanse banken te nationaliseren. In de Financial Times zegt hij:

Het kan nodig zijn tijdelijk bepaalde banken te nationaliseren om een snelle en ordelijke reorganisatie te faciliteren. Ik begrijp dat één keer op de honderd jaar je zoiets doet.

Nationaliseringen maken het makkelijker toxische producten af te zonderen in een Bad Bank, omdat er geen discussies hoeven te zijn over waarderingen.

Greenspan zegt wel dat er zorgvuldig moet worden omgesprongen met obligatiehouders van de betrokken banken. Indien zij het kind van de rekening zouden worden, zou dat de financieringskost van alle andere banken nadelig kunnen beïnvloeden.

Roubini en Richardson

Minder verbazingwekkend is dat ook Nouriel Roubini pleit voor een tijdelijke nationalisering van banken. In een opiniestuk in The Wall Street Journal schrijft hij samen met zijn collega-professor Matthew Richardson dat er "positieve aspecten" zijn aan het bankenplan van de Amerikaanse minister van financiën Tim Geithner:

Het was zijn bedoeling niet, maar de realiteit is dat mijnheer Geithner de insolventie van het financieel systeem gaat bevestigen. Zodra we die waarheid onder ogen zien, is er niet veel anders meer te doen dan te nationaliseren. We hebben het er niet over dat de regering de banken voor de lange termijn gaat besturen. We spreken over een ordelijke opkuis en dan een verkoop aan privé-investeerders, zoals in Scandinavië gebeurde in het begin van de jaren 90.

Roland Legrand

Reacties

Volg Bear&Bull ook via TwitterRSS

Laatste reacties op Bear&Bull

Onze blogs

Meer

Live vanop de blogs

Related Posts with Thumbnails