Geplaatst op 27 januari 2009 door Roland Legrand

Zelfstandig Fortis beste optie?

De bedrijfswereld, opiniemakers en (kleine) aandeelhouders. Allen lijken ze ervan overtuigd dat een stand-alone scenario waarbij de Belgische Fortis-tak als een zelfstandig financieel bedrijf verdergaat, de beste optie is. Een poll die dinsdag op tijd.be werd gehouden, wees uit dat meer dan de helft van de stemmende lezers zo'n scenario het meest wenselijk acht. Toegegeven, zo'n draaiboek lijkt makkelijk verdedigbaar. Het bekt goed om te stellen dat België het enige land is dat zijn financieel kroonjuweel verpatst heeft aan het buitenland. Maar veel andere opties waren en zijn er niet, stipt een analist van ING aan.

Analist Albert Ploegh sloeg vooral aan het twijfelen na de trading update voor het vierde kwartaal die Fortis Bank vorige week uitstuurde. Daaruit bleek dat Fortis Bank België over het vierde kwartaal 4 tot 5 miljard euro in het rood dook.

Met dergelijk verlies, en in gedachten houdend dat de portefeuille gestructureerde kredieten van meer dan 30 miljard euro voor de helft zou terugkeren naar de bank, zou Fortis in een onafhankelijk scenario opnieuw een kapitaalinjectie nodig hebben, denkt Ploegh. De kernkapitaalratio valt immers terug naar 8 tot 9 procent. En dat is te laag.


Volgens de analist is het zeer toxische deel van de gestructureerde kredietportefeuille al danig afgewaardeerd, maar loopt ook het andere gedeelte het risico op nieuwe, forse afwaarderingen.

Gezien de verslechterende economie klinken de argumenten van de Nederlandse analist vrij aannemelijk. Net als bij andere financiële instellingen zal er wellicht ook bij Fortis de komende kwartalen nog duchtig afgeschreven worden op rommelkredieten. Met een niet al te dikke kapitaalbasis lijkt het dus aangewezen om het zekere voor het onzekere te nemen, en niet voor de onafhankelijke koers te kiezen.

Voorstanders van een stand-alone scenario moeten zich terdege van de risico's bewust zijn die dat met zich meebrengt. Zo is het niet onwaarschijnlijk dat Fortis, in het geval dat het effectief tot een stand-alone komt, opnieuw het voorwerp zal worden van geruchten over bv. een te kleine kapitaalbasis en aldus opnieuw aan het wankelen gaat. Om dat te vermijden zou de bank vers kapitaal moeten ophalen. De vraag blijft waar? En tegen welke voorwaarden? Zullen die dan zo gunstig zijn voor de aandeelhouders? En is de Belgische bevolking of het financieel systeem daarbij gebaat?

Het moge duidelijk zijn dat het Fortis-dossier best met de nodige omzichtigheid en genuanceerdheid behandeld wordt. Zowel rechtbanken als experten hebben tot nog toe geoordeeld dat er weinig andere opties waren voor Fortis dan zichzelf in de armen van BNP Paribas te werpen. Een mens kan discussiëren of rechtbanken, experten en analisten helemaal neutraal tegen de dingen aankijken. En wellicht is de holding te veel 'gestript', en moeten er bepaalde onderdelen van de deal heronderhandeld worden. Maar pleiten voor een stand-alone scenario en daarbij de al bij al zorgwekkende financiële toestand van de bank, en bovenal de aanhoudende crisis in de financiële wereld, over het hoofd zien, lijkt veel op gokken. En daar is niemand bij gebaat.

Peter De Groote

PS: Lees ook de eerdere post van Roland Legrand over de pro's maar vooral contra's van een nationalisering.

Reactie: Door de talrijke reacties zie ik mij geroepen om nog een woordje toelichting te geven bij mijn post van gisteren. Aan Jan De Wilde: de scepsis over een stand-alone heeft niets te maken met een gebrek aan objectiviteit. Het staat u natuurlijk vrij om het eens of oneens te zijn met mijn argumenten. Speculeren op een 'bad bank', waar Fortis Bank gebaat bij zou kunnen zijn, blijft speculeren. Als we de huidige toestand van het financieel systeem (trachten te) bekijken, lijken mij dergelijke praktijken heel erg gevaarlijk.

Reacties

Volg Bear&Bull ook via TwitterRSS

Laatste reacties op Bear&Bull

Onze blogs

Meer

Live vanop de blogs

Related Posts with Thumbnails