Geplaatst op 26 december 2008 door Roland Legrand

Europa: de 21ste of de 19de eeuw?

Joanofarc (Flickr foto van Jeanne d'Arc, Frans nationaal symbool, door dbking, Creative Commons Licentie)

Volgens mediaberichten ligt de afsplitsing van de Franse tak van Dexia ter studie. Het voormalige Crédit Local de France (CLF) zou dan worden gekoppeld aan La Banque Postale, dit onder het waakzame oog van het almachtige Caisse des Dépôts, dat 17 procent heeft in Dexia. Caisse des Dépôts staat onder rechtstreekse controle van het Franse Parlement en heeft als leuze Foi Publique.

Een koppeling aan La Banque Postale heeft zin, omdat het voormalige Crédit Local de France nu uitsluitend op de markt beroep kan doen voor zijn financiering, en dat is in de huidige omstandigheden een droeve zaak. La Banque Postale daarentegen heeft een brede depositobasis en weinig kredietverstrekking. Een ideale positie om tot synergie te komen en een internationale bankgroep niet alleen uit de penarie te helpen, maar zelfs een flinke duw in de rug te geven.

Wat is nu het probleem? Waarom deze piste niet laten bewandelen door het huidige Dexia? Een intrede van CLF in La Banque Postale zou in de huidige omstandigheden betekenen dat La Banque Postale ook Belgische aandeelhouders zou krijgen... en dat is volgens "Franse bankkringen" ondenkbaar.

Misschien zijn er in de huidige omstandigheden nogal wat mensen nostalgisch naar de goede oude staatsbanken. Maar in Frankrijk moet men daar zelfs niet nostalgisch voor zijn: ze zijn er nog altijd, samen met de 19de eeuwe nationalistische reflexen. Overigens niet alleen in Frankrijk: er is een gigantische wereldwijze financiële crisis voor nodig geweest om tot enige Europese coördinatie te komen bij de redding van noodlijdende banken.

Wake up, Frère Jacques, nationalisme in een geglobaliseerde en intergeconnecteerde wereld leidt niet tot meer controle, maar juist tot machteloosheid.

Roland Legrand

Reacties

Als dat zo is, dat Europa gedaan is, dan is dat zeer erg. Dan zouden we tegen onze kinderen beter zeggen: trek naar de VS of naar Azië. Ik geloof niet dat een veralgemeend protectionisme uiteindelijk de oplossing is, dat was het niet in de jaren dertig en nu nog veel minder.
Ik denk dat een land zoals Frankrijk uiteindelijk zelf schade zal ondervinden indien ze in een illusie van grandeur blijven volharden in een protectionistische houding. Het is de strijd van Minitel tegen het Internet.
En België op zich gebaat zijn bij protectionisme? Ik denk niet dat een land (dan ga ik even nog niet uit van een splitsing) ter grote van een internationale stad zich die luxe kan veroorloven in een totaal geinterconnecteerde wereld.
Laat ons dus hopen dat Europa uiteindelijk toch vooruitgang boekt (wat het eigenlijk, met enig tijdsperspectief, toch ook al wel heeft gedaan).

Als de Fransen het doen, de Nederlanders, Duitsers etc etc, dan moeten wij dat ook doen. De strategie moet toch aangepast worden aan wat er rondom ons gebeurd. Onze naïeve Europese ingesteldheid zal ons zeer zuur opbreken. De Belgische economie zal leeggezogen worden door vooral de Fransen. Wake up Roland Legrand, Europa is finished. België is al genoeg gepluimd door de buurlanden.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Volg Bear&Bull ook via TwitterRSS

Laatste reacties op Bear&Bull

Onze blogs

Meer

Live vanop de blogs

Related Posts with Thumbnails