Geplaatst op 26 december 2008 door Roland Legrand

Europa: de 21ste of de 19de eeuw?

Joanofarc (Flickr foto van Jeanne d'Arc, Frans nationaal symbool, door dbking, Creative Commons Licentie)

Volgens mediaberichten ligt de afsplitsing van de Franse tak van Dexia ter studie. Het voormalige Crédit Local de France (CLF) zou dan worden gekoppeld aan La Banque Postale, dit onder het waakzame oog van het almachtige Caisse des Dépôts, dat 17 procent heeft in Dexia. Caisse des Dépôts staat onder rechtstreekse controle van het Franse Parlement en heeft als leuze Foi Publique.

Een koppeling aan La Banque Postale heeft zin, omdat het voormalige Crédit Local de France nu uitsluitend op de markt beroep kan doen voor zijn financiering, en dat is in de huidige omstandigheden een droeve zaak. La Banque Postale daarentegen heeft een brede depositobasis en weinig kredietverstrekking. Een ideale positie om tot synergie te komen en een internationale bankgroep niet alleen uit de penarie te helpen, maar zelfs een flinke duw in de rug te geven.

Wat is nu het probleem? Waarom deze piste niet laten bewandelen door het huidige Dexia? Een intrede van CLF in La Banque Postale zou in de huidige omstandigheden betekenen dat La Banque Postale ook Belgische aandeelhouders zou krijgen... en dat is volgens "Franse bankkringen" ondenkbaar.

Misschien zijn er in de huidige omstandigheden nogal wat mensen nostalgisch naar de goede oude staatsbanken. Maar in Frankrijk moet men daar zelfs niet nostalgisch voor zijn: ze zijn er nog altijd, samen met de 19de eeuwe nationalistische reflexen. Overigens niet alleen in Frankrijk: er is een gigantische wereldwijze financiële crisis voor nodig geweest om tot enige Europese coördinatie te komen bij de redding van noodlijdende banken.

Wake up, Frère Jacques, nationalisme in een geglobaliseerde en intergeconnecteerde wereld leidt niet tot meer controle, maar juist tot machteloosheid.

Roland Legrand

Reacties

Volg Bear&Bull ook via TwitterRSS

Laatste reacties op Bear&Bull

Onze blogs

Meer

Live vanop de blogs

Related Posts with Thumbnails