Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 9 januari 2018 door Micadam 0 reacties | Reageren

Voorspellingen zijn steevast verkeerd

2017 is nu goed achter ons en ons dus af te vragen wat we uit de vorige 365 dagen hebben geleerd?  Wel, dat alle voorspellingen verkeerd waren/zijn. 

Notradamus

Dit zijn de 4 dingen die bij mij zijn blijven hangen..

 1. De economie doet het goed!  Bedrijven sturen niet langer mensen naar open trainingen maar halen die training naar hun bedrijf.  Meer waarde voor minder geld!
 2. Mensen en bedrijven zijn mee met sociale media end us verschuift de aandacht van basis naar gepersonaliseerde opleidingen.
 3. Content (in contekst) is nu echt koning!  Zonder content geen conversaties met je fans/volgers.
 4. We leven nog steeds in een “Human-to-Human” wereld end it voor zowel verkoop, marketing en rekrutering.  De slogan mensen doen zaken met mensen blijft nog steeds het adagio.

Chatbot

En wat met 2018?  Welke trends voorspellen de specialisten ?  Dit zijn vaak voorkomende dooddoeners…

 • Video, Video, Video en Live Streaming
 • Chatbots
 • Nul organisch bereik en du de verder opmars van advertenties
 • Artificial Intelligence
 • Gen Z is de nieuwe doelgroep en het zijn moeilijke gasten!

Ik denk dat bullshit is en wil dus mijn eigen uitdagende voorspellingen formuleren…

 1. 2018 is het jaar dat we “Personal Branding” gaan omarmen als verkopers of rekruteerders.  Het is niet langer een vuil begrip. En ja, video en live streaming spelen hierin een grote rol! 
 2. Marketeers worden vervangen door Bots die vanuit IT worden opgezet.  En ja, bots zjn er aan en worden binnenkort gestuurd door de CBO (de Chief Bot Officer)!
 3. Marketeers worden vervangen omdat ze nog steeds geen kaas hebben gegeten van “Personal Branding” en worden dus vergeten. En nee, ze doen nog steeds niet zelf wat de andere vragen wat te doen (bvb de berichten van hun eigen bedrijf delen).
 4. Social Selling ontgroeit het stadium van het hebben van een profiel op LinkedIn.  En ja, Content curatie door sales is de sleutel zijn tot succes!
 5. Employee Advocacy staat op elk bedrijf zijn/haar agenda maar zal pas doorbreken in 2019.  En ja, marketeers blijven zitten in een Influencer Marketing Strategie ipv een EA strategie.

Dus wat denken jullie: heb ik gelijk of blijven die “experten” geloven?  Of welke andere voorspellingen zouden julllie doen.

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 10 december 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Waarom sociaal media ambassadeursschap niet werkt in jouw bedrijf!

Elk bedrijf wil het, maar bijna niemand slaagt er in om het succesvol in de praktijk om te zetten: Employee Advocacy of beter gezegd ambassadeursschap door medewerkers op sociale media!

Het is tijd voor een “rant” en frustratie post!

Social-media-manager-job-description

Beschuldigde, sta op!

Er er natuurlijk niet één reden waarom de meeste bedrijven hun medewerkers niet meekrijgen op sociale media hoewel ze daar allemaal wel zitten.  Laat mij duidelijk zijn dat “Employee Advocacy" nog maar eens gaat aantonen hoe zwak sociale media managers, community managers en/of marketing managers wel zijn op sociale media.

Ik daag je uit via mijn lijstje met waarom het niet werkt bij jullie.

1. Marketeers en/of sociale media mensen zetten berichten op de sociale media kanalen en delen ZELF NIET!

♦ Vraag: Als je je eigen berichten niet nu en dan eens deelt waarom zet je ze er dan op?  Of ben je zelf bang om te delen?

2. De marketeers en/of sociale media mensen hebben zelfs hun management team nog NIET OVERTUIGD hebben om de gaan delen op sociale media.

♦ Vraag: Als het management niets deelt waarom zouden de werknemers? 

3. De content die op sociale media staat INSPIREERT de medewerkers NIET genoeg om het te delen!

♦ Vraag: Waarom zouden ze die content die vaak promotioneel is gaan delen?  Worden zij er beter van?

4.Als marketeer en/of sociale media manager heb je de kracht gecureerde content nog NIET ONTDEKT.

♦ Vragen: Ken je de kracht van gecureerde echt wel?  Denk je echt dat je doelgroep op alleen jouw content zit te wachten?

5. Marketeers en/of sociale media managers denken dat zij de koning zijn in het land van Content. User-Generator Content of beter EMPLOYEE INSPIRED content is je totaal onbekend!

♦ Vraag: Waarom durf je de medewerkers niet aanspreken om content te maken?  Zouden ze misschien betere content maken dan jullie?

6. Marketeers en/of sociale media managers gaan ervan uit dat de medewerkers de officiële sociale media kennen en volgen. NIET!

♦ Vraag: Weet jij zelf waar de lijst van de officiële kanalen kunt vinden? 

7. Marketeers en/of sociale media manager gaan ervan uit dat mensen weten hoe en wat ze mogen delen. Wie heeft hen dat ooit verteld of getoond? NOPE!

♦ Vraag: Heb je een Social Media Policy?  En is die uitgerold naar het personeel?

8. Marketeers en/of sociale media managers gaan ervan uit dat medewerkers de sociale media kanalen van het bedrijf steeds weer in de gaten houden. NIET want er staat toch geen content met een meerwaarde op….

♦ Vraag: Hoe informeer je hen als er nieuwe berichten komen te staan op de verschillende sociale media kanalen.

Niet de enige schuldige!

Personal branding
Het is natuurlijk makkelijk op om de sociale media managers en marketeers te schieten maar het grootste probleem vandaag blijft het feit dat delen op sociale media visibiliteit geeft of anders gezegd personal branding doet. En nu juist dat is in Vlaanderen het grootste problem.  Mensen willen zich niet in de kijker stellen (op uitzonderingen na natuurlijk).

Jouw missie als marketing manager en/of sociale media manager is medewerkers te overtuigen om aan personal branding te doen met content die HEN in de schijnwerper stelt.  Een hele uitdaging maar niet onmogelijk.

Voel je je aangesproken?  Bewijs mij dan even dat het in jouw bedrijf of bij jouw klanten anders is via de commentaar velden!

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 november 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Sociale media marketing op sterven na dood?

Facebook en LinkedIn zijn geen liefdadigheidsinstellingen

Charity-JarIn 2008 bestond er op Facebook en gelijken geen algoritmes.  Mensen en vooral merken konden ongehinderd hun “propoganda” (aka publiciteit) verspreiden onder de Facebook community.  In 2009, begon Facebook met zijn algoritme om het organisch bereik aan banden te leggen.  Dat is dan ook het moment waarop merken hun organische groei steeds verder zien slinken.  En dit tot grote paniek bij de marketeers.

Vandaag lijken vele pagina’s zich met 3% tot 5% organisch bereik te moeten tevreden stellen.  En het kan nog erger want recentelijk deed Facebook zelf een test in 6 landen met 0% organisch bereik.  Na Facebook volgt nu ook Instagram met een algoritme.

Wat velen onderschatten is dat LinkedIn in alle stilte ook een dergelijk algoritme heeft ingevoerd.  Het is in opinie nog strenger dan dat op Facebook.

En wat moeten marketeers hiervan denken? Staat ook hun job op de tocht?  Als ze toch geen organisch bereik kunnen halen waarom doen ze het dan nog? Het worden allemaal veredelde advertentie aan- of verkopers

Gebruikers steeds meer in de driver seat?

Een nieuw sociaal media netwerk opstarten in bijna onmogelijk.  En zij die er al één hebben zullen het moeilijk hebben om zich een plaatsje te veroveren bij de gebruikers/consumenten.  Mensen willen geen commerciele bla-bla meer.  Mensen die geen goede content (enkel advertenties en zelf promotie van het merk) krijgen lopen ze snel weg… Denk maar aan Google+, MySpace of zelfs Vine.

I-hate-social-1-1080x675
De bestaande sociale media platformen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn krijgen steeds meer het bericht van de gebruikers dat ze de berichten van merken haten.  Waarom zou dat toch zijn?  Simpel merken geven niet om de gebruikers (alhoewel ze dat wel zeggen) maar enkel geven om hun verkoopcijfers.

Het mode woord van de marketeers is dan Inbound. Maar betekent dat je waarde moet aanleveren en net dat doen veel merken en bedrijven niet.  Vergeet niet dat de gebruikers slimmer zijn en de slimme trukken van de merken wel door hebben.  Komaan, die influencer marketing gelooft toch niemand meer!

Het echte Inbound marketing verhaal om het organisch bereik te verhogen

Facebook is steeds meer voor merken en marketeers met een grote geldbeugel om te adverteren. Gebruikers kijken liever naar berichten van vrienden en familie en willen merk berichten vermijden.  De nieuwste tab op je pagina “Explore Feed” zal de nieuwe plaats worden voor de bedrijfsberichten en wie weet of je daar nog ooit naar kijkt. 

Inbound-magnetEffectieve en waardevolle content kan ervoor zorgen dat gebruikers gaan beslissen om je berichten te zien op hun tijdslijn en eisen van Facebook en anderen dat ze dat ook krijgen.  Dus is de grootste uitdaging voor marketeers te begrijpen welke berichten nu ECHT waardevol zijn voor hun doelgroep en daar valt nog veel aan te sleutelen.  De meeste marketeers staan zover van hun doelgroep dat ze veel sneller naar advertentie grijpen omdat ze anders hun job niet meer kunnen verantwoorden.

Staat jouw job als marketeer ook op de tocht? En hoe pak je dit aan?

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 oktober 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Bedrijven hebben en willen geen conversaties (op sociale media)!

Reeds 10 jaar willen bedrijven de “conversatie” aangaan met hun doelpubliek.  Vandaag kunnen nog meer dan voordien zeggen dat de slogan “Join de Conversatie” dood is.  Waarom?

Tijd - no convo

1. Merken hebben geen conversatie!

De meeste conversaties die merken vernoemen gaan op allerlei platformen onopgemerkt en onbeantwoord verder.  Het enige waar bedrijven nog eventjes op reageren is Twitter als customer service tool want dat is zo publiek…

De sociale media platformen worden vooral gebruik om push berichten de wereld in te sturen en niet om gesprekken gesprekken, de essentie van social, op te starten. 

Het wondermiddel?  En kijk, nu gaan die merken influencers inzetten om die berichten te verdelen.  Waarom denk je dat dit tegenvalt?  Die influencers doen het vaak voor de centen en niet voor de conversaties

De berichten hebben het niet in zich om een conversatie te starten dus waarom zou je het dan delen als medewerker of ambassadeur. 

Tijd - comment

2. Klanten converseren ook niet!

Heb jij al eens met of tegen een logo gepraat?  Die zeggen niet veel terug…  Klanten willen gesprekken met echte mensen.  Je deelt ideeën en wil niet leven in een éénrichtingscommunicatiestraat.  Het zou collaboratief moeten zijn en dat gebeurt net niet!

In het beste geval gaan klanten commentaar geven en dat is opnieuw éénrichting.

Het wondermiddel? Bedrijven gaan nu hun medewerkers (Employee Advocacy) inzetten.  Maar de  berichten hebben het niet in zich om een conversatie te starten dus waarom zou je het dan delen als medewerker of ambassadeur. 

Tijd - paid

3. Sociale media gaat niet meer over conversaties!

De dagen van conversatie zijn geteld net als de dagen van het organisch bereik.  We zitten vandaag in de wereld  van de betalende sociale media.  De meeste sociale media mensen in een bedrijf houden zich bezig met betalende advertenties en dit vooral in één richting: naar het doelpubliek.

Sociale media 2017 gaat over (ver)kopen van advertenties om doelgroepen te bereiken en sociale media mensen zijn dus advertentieplaats verkopers geworden.  Bedrijven willen geen conversatie maar bereik!

Zelfs in mij domein van social selling waar de conversatie centraal staat, kom ik dagelijks verkopers tegen die liever adverteren dan met een klant te praten (zelfs in het echte leven).

Het wondermiddel? Zorg dat je de knepen van het adverteren leert op de platformen waar je klanten zitten en vergeet de conversatie!

Tijd - don

Et voila, mijn frustratie over de zin en onzin van conversaties op sociale media weer eens geventileerd!  Ondertussen blijf ik vechten als Don Quichotte tegen de windmolens om bedrijven en social sellers toch te overtuigen om gesprekken aan te gaan.  Weet dat mensen zaken doen met mensen en NIET met logo’s (ook beweren sommige merken dat ze een LOVE brand zijn)!

Vecht je mee tegen de windmolens?

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 september 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Wees slimmer dan je klanten!

Social selling gaat niet (alleen) over het vinden van nieuwe klanten.  Social selling gaat over het opbouwen van relaties met bestaande en potentiele klanten.  Het “sociale” deel van social selling is maar een klein stukje van een het complete verkoopsproces.

Als je zoveel trainingen geeft als ik dan is de meest gemaakte opmerking:

"Mijn klanten zitten niet of zijn niet actief op sociale media kanalen zoals LinkedIn, Twitter of Facebook dus kan ik ze daar niet ook niet vinden en bereiken”

 

SOCIAL_NETWORK (1)
Als je dit denkt als verkoper dan ben je oliedom. Je slaat de bal 2 maal mis! Het feit dat ze niet actief zijn geeft je 2 fantastische opportuniteiten. 

Als je het mij vraagt dan is het feit dat mijn klanten niet online zitten een cadeau uit de hemel…

 1. Als je klant niet online actief is dan missen ze een groot aanbod aan goede content. Als volleerd (social selling) verkoper ben je steeds op zoek naar content met een meerwaarde zodat je kunt scoren met je nieuw verworven kennis bij je volgende klanten bezoek. 

Online kun je dan ook veel goede content vinden en het is niet zo tijdsintensief als je wel denkt!  Dankzij deze content kun je veel vaker afspraken maken bij klanten want je hebt echt iets te bieden en je zult op korte termijn een echte influencer worden bij je klanten en prospecten.

“Personal Branding is een must”

 

 1. Je zou ondertussen moeten weten dat een beslissing bij je klanten niet word genomen door één persoon maar een groep van mensen. Men spreekt tegenwoordig van 5 tot 8 personen die bij een beslissing worden betrokken.  Je klant gaat te rade bij een aantal influencers.  Net die beïnvloeders moet je volgen maar ook beïnvloeden met goede content.   Zij kunnen je ambassadeur worden bij je beslissingsnemer.

“Maak de influencers jouw ambassadeurs”

 

Dus als verkoper mag je social selling (de aanpak, tools en technieken) als deel van je verkoopsproces – en ja, social selling is meer dan alleen maar een LinkedIn of Twitter profiel hebben – niet zomaar naast je neerleggen.  Omarm social want het is de bron van goede content die je afspraken gaat opleveren en wie weet breng je je klanten naar het online gebeuren.

Activity

Begin met content te cureren; ga de conversatie aan met de beïnvloeders; en deel zelf informatie!

 

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 augustus 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Heb jij de GDPR code ook al gelezen?

Wat doet een mens tijdens zijn vakantie?  Een goed boek lezen!  De ene zal dan wel de Da Vinci code lezen terwijl ik het dit jaar bij de thriller “de GDPR code” heb gehouden.  En ja hoor, het is entertaining vooral in het Nederlands!

Leesbaar?

Het eerste dat je te binnen schiet als je “de GDPR code” hoort is waarschijnlijk dat het bol staat van juridische blabla.  En dat is natuurlijk ook wel zo want het gaat over toekomstige wetteksten (ten laatste beschikbaar op 25 mei 2018).

Echter voor een document dat pleit voor duidelijkheid en leesbaarheid (moet begrijpbaar zijn voor mensen ouder dan 16 laat staan 13 jaar oud) valt het toch moeilijk te lezen in elke taal (Ik heb het inderdaad in het Nederlands en Engels gelezen – soms uit noodzaak maar daar kom ik straks op terug).  De teksten bevatten veel zinnen, bijzinnen en bij-bijzinnen.  Naar leesbaarheid zeker geen aanrader.  Ik vermoed dat als je dit document door een leesbaarheidstest algoritme stuurt dat je dan nogal gaat opkijken… Ik deed even een test in het engels…  het resultaat stelt onder elke meetstok dat het document moeilijk te lezen is zelfs voor iemand met een universitair diploma.

Gdpr test

Vertaling?

In een lang verleden wat ik verantwoordelijk om tekstverwerkingssoftware en handleiding te laten vertalen en weet dus dat dit meestal een grote uitdaging is.  Echter het woordje “Guidance” (EN) naar “Richtsnoer” (NL) is toch een brug te ver.  Die vertalers, of is het gewoon een vertaalprogramma?) kennen duidelijk de spreektaal niet (vooral die in Vlaanderen hoewel ik denk dat veel Nederlanders dit ook niet kennen).

Translation

Zinvolle zinsconstructies?

How-to-write-a-complex-sentence-IELTSIk begrijp dat de GDPR code de basis zal zijn van wetteksten maar toch je moet ze niet vol steken van “tongue twisters” (of moet ik tongbrekers schrijven).   Probeer deze maar even: “Wanneer de verwerkingsverantwoordelijke voornemens is de persoonsgegevens verder te verwerken voor een ander doel dan dat waarvoor de persoonsgegevens zijn verzameld, verstrekt de verwerkingsverantwoordelijke de betrokkene vóór die verdere verwerking informatie over dat andere doel en alle relevante verdere informatie als bedoeld in lid 2.”  En zo staat he bol van dit soort zinnen… Leesbaarheid voor de burger = niet!

Conclusie

Jargon-cartoon
We mogen gerust concluderen dat dit document voor “jan-met-pet” niet leesbaar is en dus enkel voer is voor advocaten, techneuten en jargonspuwers.  De onleesbaarheid brengt natuurlijk ook interpretatie gevaar mee waardoor allerlei discussies en mogelijke rechtszaken kunnen worden opgestart.  Het beste bewijs vandaag is de veelheid aan seminars, workshop en presentatie over die onderwerp want iedereen heeft zowat zijn eigen visie op deze teksten.

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 juli 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Waar visitekaartjes gaan om te sterven….

We kennen ze allemaal, die papieren of kartonnen kaartjes die we uitwisselen tijdens een netwerk vergadering of eerste kennismaking.  Het is een beetje het bewijs van “ik vertrouw je”.  Maar ik daag je uit om al je visitekaartjes boven te halen en te kijken wie je nog allemaal kent.

Business card rolodex

De meeste visitekaartje sterven een onmiddellijke dood door te verdwijnen in de vuilbak of in het beste geval belanden ze in een klasseersysteem (aka rolodex).  In lang vervlogen tijden werden verkopers aangenomen omdat ze een grote visitekaartjesboek/bak hadden… 

De geschiedenis van het visitekaartje

Visitekaartjes werden het eerst opgemerkt in China in de 15de eeuw.  Het concept werd naar Europa gebracht en in de 17de eeuw werden ze ingevoerd om bezoeken aan te kondigen (vandaar het woordje “visite” in de term).  Ze werden enkel gebruikt door vooraanstaande mensen.  Het belang groeide nog meer ten tijde van de Lodewijk XIV, waar het persoonlijke succes of falen (vooral bij het hof maken bij vrouwen) vaak afhing van een goed visitekaartje.

Geschiedenis_visitekaartje2In de 17e eeuw werden visitekaartjes steeds meer gebruikt binnen de handel. De handelskaartjes zagen het licht in Londen. Door die persoonlijke kaartjes werden klanten geïnformeerd over de precieze locatie van het bedrijf door middel van een getekend kaartje en over de diensten die het bedrijf aanbood. Ze werden uitgedeeld op markten en pleinen. Na een tijd werden deze handelskaartjes zo serieus genomen dat een gesigneerde kaart beschouwd werd als contractueel en juridisch bindend.

De industriële revolutie zorgde ervoor dat handelskaartjes hun weg vonden naar visitekaartjes en werden steeds meer gebruikt door de 17e eeuwse handelaren.  Het werd de manier om noodzakelijke contactgegevens met elkaar uit te wisselen.

Visitekaartjes veranderden van kleine kunstwerkjes en elitaire statussymbolen naar functionele, kleine kaartjes met duidelijke drukletters op stevig papier.  Het visitekaartje werd een uiting van je persoonlijkheid en je professionaliteit. Het werd de manier om te laten zien hoe succesvol je bent en was een middel voor zelfpromotie. 

Tegenwoordig gebruik je het visitekaartje om jezelf en je bedrijf te presenteren aan potentiele kopers of interessante mensen.  Als verkoper kan/kon je niet genoeg visitekaartjes van andere mensen hebben.

De grootste uitdaging van het visitekaartje is dat het een momentopname is.  Wanneer de persoon van job veranderd of een nieuwe functie krijgt, dan kom je dat misschien maar een jaar later te weten.  Dus tijd om in de 21ste eeuw te stappen en LinkedIn te gaan gebruiken als je rolodex of visitekaartjesbak.

LinkedIn, het visitekaartjessysteem van de 21ste eeuw

Waar kun je beter en meest up-to-date professionele info vinden dan op LinkedIn.  Dat hoeft geen betoog.  Echter een vaak gehoorde vraag tijdens een LinkedIn opleiding of presentatie is: “Wie laat ik in mijn netwerk binnen”.  Er zijn natuurlijk heel veel verschillende antwoorden op deze vraag waarbij er eigenlijk geen enkele juist of verkeerd is.  Het hangt alleen af van wat je wil bereiken.

Wat andere consultants je vertellen is dat je enkel mensen moet toevoegen die je hebt ontmoet. Nog anderen gaan je dan weer zeggen dat je iedereen moet toevoegen.  En tenslotte zullen nog anderen zeggen dat je mensen gaat toevoegen als hun titel of bedrijf je iets zegt en/of als ze een mogelijke potentiele klant kunnen zijn.

Touch-feel-changes-emotions_22285_600x450
Mijn persoonlijke keuze gaat naar “iedereen waarmee ik een ‘conversatie’ heb gehad” (net zoals ik in het echte leven iemand tijdens of na een gesprek een visitekaartje zou geven).  Conversaties kunnen face-to-face, online of via andere kanalen gelopen zijn (Email of telefoon) wat mij betreft.  Maar we hebben een band. 

Wat ik iedereen zou afraden is mensen op te nemen in je netwerk (uitnodigen om te connecteren) VOORALEER je ze hebt ontmoet of gesproken.  Je geeft immers ook je visitekaartje niet aan iedereen (hoewel er wel degelijke mensen bestaan; ook op LinkedIn en dan voeren ze de term L.I.O.N. in hun titel).

Het blijft mij verwonderen hoe weinig connecties de meeste sales mensen wel hebben.  Ken je werkelijk maar 100 of 250 mensen als verkoper of marketeer?  Niet! Zou ik zo denken, want je hebt waarschijnlijk een voorraad van honderden visitekaartjes …

500 connections
Waarom niet elke dag twee van die oude kaartjes opvissen en die mensen uit te nodigen om met jou te connecteren op LinkedIn.  Daarna kun je het kaartje wel degelijk in de vuilbak werpen want vanaf nu zal LinkedIn jouw rolodex zijn.  Meer nog het is elke dag up-to-date en een eenvoudige manier om die contacten warm te houden via je status updates of (notificatie)berichten.

Laat mij je als verkoper niet meer betrappen met minder dan 500+ connecties!

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 juni 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Waarom ik met jou niet wil samenwerken!

Je bent als zelfstandige ooit een business gestart.  Op elke hoek van de straat roepen mensen dat je steeds moet groeien en dat collaboratie met andere mensen DE methode is om dat te doen.  Groeien betekent niet altijd extra omzet.  Er zijn andere vormen van groeien maar daar ga ik het nu niet over hebben.  Toch kijken mensen vreemd op als je niet omzetmatig wil groeien.  En toch…

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote “believer” in collaboratie tussen zelfstandige consultants, maar zoals in elke business kom je nogal wat tegen…  In de loop van de laatste jaren heb ik mijn deel van aanbiedingen gehad om samen te werken.  Hier een bloemlezing van de meest irritante types (lees: blijf van deze mensen weg).

 1. De surfer

Tijd - surfer


Je herkent ze aan het feit dat ze van je reputatie profiteren.  Ze noemen je steevast in elke conversatie, post of email hun “business partner”!

2. De hobby consultant

Tijd - hobby

Dit zijn mensen die een fulltime job hebben en na hun uren nog wat willen bijklussen, zonder ooit de sprong naar full-time consultant te wagen.  Ze willen wel, maar durven niet (broekschijters zoals ze in het West-Vlaams zeggen)

3. De Flip-switcher

Tijd - flip

Je kunt deze mensen vaak terugvinden bij de part-time consultants.  Soms draven ze door en dan blijven ze eindeloos stil.  Het precies alsof ze een aan/af knop hebben.

4. De dief

Tijd - dief

Dit type kun je snel herkennen aan het feit dat ze onmiddellijk een locatie (dropbox) maken waar data kan worden gedeeld.  Ze praten onmiddellijk in termen van ONS en ONZE.  Ze laten je vooral alles aanleveren en dragen amper bij.

5.  De geldwolf

Tijd - geld

Ze bestaan niet alleen op TV of in de USA.  Ze praten in termen van ‘we gaan de kosten en baten delen’.  Zij stellen voor dat we ‘voor de inkomsten een 50% split doen’ terwijl je de kosten op jou moet opnemen.  Laat staan dat ze bijdragen om de business te doen groeien.

6. De grootprater

Tijd - pin

Beloven blijkt hun sterkste punt te zijn.  Ze kunnen het vaak niet waarmaken en nee het is niet hun schuld.

7. De geitenwollen sok

Tijd - wol

Hoewel dit mensen zijn met goede bedoelingen staan ze soms ver weg van het echte zaken doen.  Ze zijn ideale waterdragers maar je moet ze steeds begeleiden.

Conclusie

Na zoveel jaren als zelfstandige ben ik er al een tijdje uit dat ik niet noodzakelijk financieel wil/moet groeien maar ik streef wel een betere work-life balance (als er al zoiets bestaat) na.  Het is duidelijk dat op de geitenwollensokken man/vrouw na de anderen een danige mismatch zijn met mij en ik ze mijd als de pest.

Echter, wee uw gebeente trouwens als de bovenste zeven in één persoon voorkomen want dan geraak je pas echt in de problemen (speaking of past experiences).  Maar genoeg over mij, welke andere stereotypes zijn jullie reeds tegengekomen?

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 mei 2017 door Micadam Reacties | Reageren

GDPR, de nieuwste melkkoe voor dure consultants en advocaten

In de tijd van digitalisering en grotere digitale voetafdrukken komen de discussies rond privacy en bescherming van gegevens steeds meer naar voor. 

Laat mij duidelijk zijn, privacy begint bij jezelf en niet bij de verschillende software platformen!  Als je beslist om iets op het internet te plaatsen of in te loggen op een platform dan moet je je ervan bewust zijn dat je deze info eigenlijk publiek zet!  Bedrijven en vooral de interne IT afdelingen moeten er natuurlijk voor zorgen dat je info niet kan worden gelekt, goed beschermd is en niet mag/kan misbruikt worden.

Gdpr

De spelers aka “de schuldigen”

Zoals ik al stelde, je bent zelf als persoon verantwoordelijke voor je eigen privacy.  Onze drang naar kennis en informatie is zo groot dat we oh zo graag stukken van onze privacy vrijgeven als pasmunt.  We zijn het slachtoffer van onze eigen FOMO!  Als je echt je privacy op prijs stelt dan geeft je dat niet weg…  ook niet voor een white paper of iets anders. 

Natuurlijk spelen die slimme marketing jongens en meisjes daar graag op in.  Ze vragen je allerlei informatie in ruil voor informatie die ze dan te pas en te onpas gebruiken om je gepersonaliseerde (commerciële) info te sturen.  De slimmeriken onder ons hebben valse profielen, email adressen e.d. en daar is niemand bij gebaat!

En tenslotte mogen we de CIO’s (of IT afdelingen) niet vergeten want die zijn eigenlijk verantwoordelijk voor het beschermen van onze data op hun systemen.

Deze 3 partijen zorgen ervoor dat er de discussie over privacy en gegevensbescherming brandend actueel blijven.  Dus moet de overheid (lokaal, Europees en zelfs wereldwijd) voor spelregels zorgen.

Enters GDPR

GDPR 2

Op 25 mei 2018 zal deze nieuwe regelgeving van kracht worden.  De General Data Protection Regulation (GDPR) of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een verfijning van de Europese wetgeving uit 1995; de Data Protection Directive en zet de krijtlijnen uit om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen.

Ik ga niet proberen om dit hier nog  eens uit te leggen want daar bestaan reeds teveel publicaties, blogs en andere over maar het basis concept van GDPR bestaat uit “Privacy by Design”  en “Privacy by Default” waarbij Privacy & bescherming van data centraal staat in de opslag, overdracht, verwerking en bescherming op elk moment in alles bedrijfsprocessen.

Het gaat vooral over transparantie, doelbeperking, gegevensbeperking (samengevat “hoe gegevens worden verzameld, gebruikt en verwijderd moeten worden”), dataoverdracht (binnen of buiten de EU naar andere partijen) en  meldplicht bij lekken.

Tenslotte, zullen grotere organisaties ook een DPO (Data Protection Officer) moeten aanstellen om over dit alles te waken. Natuurlijk kan deze functie worden geoutsourced…

GDPR, de nieuwe melkkoe

Je moet GDPR maar eens opzoeken via Google.  Het resultaat staat vol met consultants en advokaten om maar te zwijgen van de events en seminars die op je af komen.  Het lijkt wel op doomsday (déja vu met Y2K?)!  Het is toch jammer dat één van de grote vragen die de EU via GDPR probeert op te lossen namelijk eenvoud en simpelheid aanbieden voor de burger en het bedrijf er toch niet in slaagt om dat zelf te doen en er zoveel specialisten moeten bij te pas komen om het te begrijpen.  

Daarnaast zal het belangrijkste argument dat die specialisten zullen gebruiken het feit is dat het veel geld gaat kosten als je je niet aan de regels zult houden.  Maar die zijn nog steeds blurry zeker als het over sociale media gaat… Denk maar aan retargetting, email adressen uit LinkedIn, etc.  Ik vermoed dat er nogal dingen gaan veranderen op die platformen in de loop van 2017 en 2018!

Cash cow

Echter één ding is duidelijke: “Er is een nieuwe melkkoe geboren”.

 

Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be op andere sociale media zoals Twitter (@micadam), of Linkedin (/micadam)

Mic Adam is "Sociale Media Policy Creator" en bedrijfsleider bij Vanguard Leadership.  Dit artikel is in eigen naam geschreven.

Geplaatst op 9 april 2017 door Micadam 0 reacties | Reageren

10 halve waarheden om niet met Social Selling te beginnen!

Myth
Er doen nogal wat mythes (halve waarheden) over verkopen, verkopers en social selling de ronde op sociale media.  Je moet jezelf nu en dan eens durven in vraag stellen.  Ik ga eens kritisch zijn voor mezelf.  Wat is er nu echt waar van al die “halve waarheden” en wat is mijn visie?

 1. Aankopers en beslissingsnemers doen veel research: Natuurlijk zijn er aankopers die het internet uitspitten als ze iets willen kopen maar mijn ervaring leert mij dat er minder zijn dan we denken en zij die de echte beslissing nemen doen dit net iets minder. Ze gaan vooral voort op wie ze echt kennen. 

De link tussen online en offline kan niet duidelijker worden gelegd en dat is nut echt wat Social Selling namelijk de brug slaan tussen online en offline. 

Mijn visie: Met mijn social selling leg ik steeds weer de link tussen online en offline want mensen kopen nog steeds van mensen in België.

 1. Aankopers en beslissingsnemers zijn goed geïnformeerd: Ze gaan wel naar consumenten componenten kijken maar als het gaat over B2B diensten zou ik durven beweren dan niet. Je moet maar eens kijken hoe vaak ze vragen stellen aan gelijken in de LinkedIn groepen.  Zo goed als nooit! 

Waar social selling wel zijn slag thuis haalt is bij het verdelen van informatie naar je doelgroep.  Het toch vooral over visibiliteit en waarde toevoegen zonder onmiddellijk iets terug te willen krijgen.

Mijn visie: Met mijn social selling aanpak blijf ik zorgen dat ik digitaal aanwezig ben maar ondersteun dit ook met offline visibiliteit via afspraken, conferenties, seminars, etc.

 1. Aankopers en beslissingsnemers zitten de ganse tijd op sociale media: Waarschijnlijk zijn er wel die op sociale media zitten maar hoe hoger je in de hiërarchie van een bedrijf gaat hoe minder actief ze zijn of worden.

Social selling gaat ervan uit dat de meerwaarde die je hebt gedeeld vindbaar te maken voor zij die dan toch op zoek gaan naar informatie

Mijn visie: Mijn social selling routine die ervoor zorgt dat ik dagelijks maar 30 minuten doorbreng met een focus op netwerk groei, onderhoud en visibiliteit Daarna kan ik focussen op mijn verkoopsgesprekken.

 1. De aankoper is nu in controle van het proces: Als aankopers wisten hoe ze echt resultaten zouden hebben dan zouden dat nu toch al uitgevist hebben. Als een aankoper een aankoop wil doen vraagt hij offertes of schrijft een lastenboek uit. Dus door je antwoord ben je eigenlijk als verkoper nog steeds in controle.

Social Selling gaat er net van uit dat er een goede balans ontstaat tussen de aankoper en de verkoper.  Conversaties rond value-add content zijn de garantie om als gelijken te opereren.

Mijn visie: Mijn social selling aanpak zorgt dat ik continue in contact bent met mijn klanten en prospecten zodat ik weet wat er speelt.  Als ik jan helpen zal ik dit ook doen (4 x geven = 1 vragen) 

 1. Marketing gaat leads genereren: Laat ons eerlijk zijn marketing zorgt voor bewustmaking. Als dit goed loopt dan komen daar ooit wel eens leads uit maar die worden wel door de verkopers gemaakt en omgezet. Meer nog die marketing leads zullen nooit genoeg zijn om je business te laten groeien. Verkopers moeten echter die bewustmaking goed gebruiken om die leads te converteren.

Marketeers begrijpen social selling totaal verkeerd.  Ze denken dat het alleen draait rond content creatie en automatisatie.  Ze vergeten vaak zelf te converseren.

Mijn visie: Mijn social selling focus ligt op het einddoel (verkopen) maar zorgt dat ik van uit een marketing punt nodige visibiliteit ga bieden om bewustmaking te verzorgen.  Geven om terug te krijgen is het motto. 

 1. Marketing Automation zal je relaties onderhouden: Met marketing kun berichten automatiseren maar wie wil er eigenlijk met robots, logo’s of automatische berichten praten. Niemand! Daarnaast heeft je klant geen enkele relatie met de marketeers en omgekeerd.  Als de aankoper of beslissingsnemer een vraag heeft contacteert die toch niet de marketing afdeling…  Mensen bouwen relaties met mensen.

Social Selling is niet het automatiseren van je engagement maar het in gesprek gaan met je doelgroep.  Er is meer dan downloads en email adressen vangen.

Mijn visie: In mijn social selling aanpak automatiseer ik zeker een aantal stappen (content curatie, handshakes, etc.) maar zorg steeds voor een persoonlijke opvolging op korte termijn.  Mensen doen zaken met mensen.

 1. Inbound is beter dan outbound: Inbound is zeker belangrijk. Echter, je droomklanten moet je zelf benaderen door relaties op te bouwen om tot zaken doen tekomen en is veel beter. Outbound is nog steeds koning.

Social Selling wordt vaak gezien als enkel een inbound strategie opzetten maar dat is het nu net niet.  Het gaat over 2 richtingsgesprekken.

Mijn visie: Mijn social selling hierop is simpel: een Account Based aanpak = Droomklanten!

 1. Verkopers zijn een noodzakelijk kwaad om de verkoop af te sluiten: Als inbound niet het walhalla is, marketing niet echt leads genereert en leads niet zomaar verschijnen waar komen dan de verkopen vandaan? Juist, verkopers! Verkopers converteren leads in deals en worden daarvoor betaald.

Veel bedrijven gaan ervan uit door “social selling” (aka adverteren) ze de verkopers kunnen uitschakelen.  Ze gaan er dan van uit dat de verkopers enkel closers of niet nodig zijn.

Mijn visie: Mijn Social Selling aanpak gaat over verkopen en dus een menselijke transactie. Dus mijn eerste prioriteit is verkoop de rest is routine bij aflevering.

 1. De beste verkopers moeten niet prospecteren: De persoon die zijn droomklant moet ze vinden, bewerken en sluiten moet prospectie doen!  Indien niet, ben je gewoon een “closer” . En ja, je wint en verliest deals. Het is om alleen je beste verkopers tot op het einde van een process te houden.

Veel verkopers denken dat ze door social selling (of het gebruik van LinkedIn) in te zetten ze niet meer gaan moeten prospecteren.  Niets is minder waar.

Mijn visie: Zelfs al moet ik niet echt prospecteren, toch hou ik prospectie skills scherp door mijn droomklanten te gaan zoeken en te winnen.  Het laat mij  groeien en biedt nieuwe opportuniteiten.  Tenslotte, ik ben een voorstander van “Eat Your Own Dogfood” in tegenstellingen tot vele andere coaches en trainers.

 1. Er zullen minder verkopers zijn in de toekomst: Als je een transactioneel model hebt dan heb je gelijk maar in B2B waar vertrouwen, kennis en relaties belangrijk zijn is dit totale onzin. Het is zo dat er vandaag eigenlijk al een tekort is aan verkopers die dit model kunnen ondersteunen.

Social Selling (door marketing) zal nooit een verkoper vervangen. 

Mijn visie: Mijn social selling aanpak combineerd digitale en traditionele skills zodat ik mijn klanten kan benaderen en bewerken waar ze (actief) zijn.

 

Om af te sluiten wil ik mijn visie over de nieuwe verkoper toch even met jullie willen delen zodat we een leuke conversatie kunnen starten.  Dit zijn de talenten die je nodig gaat hebben:

 • Goede articuleren hoe een droomklant eruit ziet
 • Luisteren (offline en online) naar je klanten
 • Relaties uitbouwen (online maar zeker ook offline)
 • Een insteek hebben van “Geven en Ontvangen” = Visibiliteit, Relaties bouwen en vertrouwen opwekken – Dit opnieuw zowel digitaal als offline
 • Conversationeel zijn (online en offline)
 • En ja, natuurlijk passioneel zijn over je product, dienst, klant, bedrijf, etc.

Over naar jullie… Wat denken jullie van mijn statements en visies.  Herkennen jullie zichzelf of denken jullie dat dit totale onzin is?

Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be op andere sociale media zoals Twitter (@micadam), of Linkedin (/micadam)

Mic Adam is "Sociale Media Policy Creator" en bedrijfsleider bij Vanguard Leadership.  Dit artikel is in eigen naam geschreven.

Onze blogs

Meer