Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 9 mei 2018 door Micadam Reacties | Reageren

Waarom LinkedIn belangrijk is voor je prospectie?

Ik had een tijdje geleden het genoegen om Melonie Dodaro te ontmoeten in het kader van de lancering van haar nieuwste boek “LinkedIn Unlocked”.  Ik wilde haar graag even 7 vragen delen over social selling en het boek.

Melonie 1

Vraag 1: Er bestaan al veel boeken over het gebruik van LinkedIn.  Waarom heb je dit boek geschreven?

Melonie: In de laatste 10 jaar is er veel veranderd in het zakendoen.  We zitten volop in een tijd van digitale transformation die ertoe leidt dat mensen en bedrijven op andere manieren kopen.  Dus moeten bedrijven, marketeers en verkopers zich aanpassen om relevant te blijven voor het doelpubliek.  We gaan steeds meer van “verkopen” naar “helpen” in het verkoopproces.

Vraag 2: Waarom is personal branding belangrijk voor een verkoper?

Melonie: Vandaag is personal branding zeer belangrijk omdat mensen eerst uitzoeken met wie ze zaken doen.  Ze gebruiken intensief het internet en beoordelen je in minder dan 7 seconden.  Dus zorg je er maar beter voor dat je er professioneel uitziet, vooral op LinkedIn.

Vraag 3: Waarom is LinkedIn voor jou zo belangrijk?

Melonie: Als je iemand Googled dan staat het LinkedIn profiel vaak helemaal bovenaan de resultatenlijst. Toch gaan nog veel verkopers niet goed om met hun profiel omdat het niet sexy of fun is.  En toch kan LinkedIn je naar nieuwe klanten leiden.

Vraag 4: Maar hoe gebruik je nu LinkedIn voor lead generatie?

Melonie: Ik heb een methode die ik de "LINK methode" noem opgesteld die ik in mijn boek in detail bespreek.  Het is een 5-stappen proces hoe hoe je klanten kunt aantrekken en met hen relaties kunt bouwen om uiteindelijk naar een ver/aankoop te gaan.  Bekijk even onderstaande infografiek.

3. LinkedIn-Unlocked-Infographic_preview

Vraag 5: Wat is voor jou de sleutel tot social selling?

Melonie: We moeten stoppen met het verzamelen van connecties op LinkedIn maar eerder inzetten op het bouwen van relaties met gesprekken die vertrouwen en geloofwaardigheid geven.  Opnieuw, LinkedIn is daar het best geplaatste platform voor.

Vraag 6: En toch zie je nog mensen fouten maken deze deze simpele aanpak?

Melonie: Inderdaad, de 2 meest gemaakte fouten zijn dat mensen te snel overschakelen naar een sales praatje en nooit het gesprek offline nemen.  Je moet de vooral aan de relatie bouwen door te delen.

Vraag 7: Waarom zouden mensen je boek kopen?

Melonie: LinkedIn Unlocked geeft je een stappenplan om aan lead generatie te doen op LinkedIn en dit in minder dan 30 minuten per dag.  Het werkboek met oefeningen en werkbladen legt je in éénvoudige stappen uit hoe je dit moet doen om resultaten te bereiken.

Melonie 2

Wie is Melonie Dodaro?  Ze is de oprichter van Top Dog Social Media en een expert op LinkedIn en social selling.  Ze is de auteur van 2 boeken inclusief de #1 amazon bestseller “The LinkedIn Code”. Melonie heeft meer dan 27.000 bedrijven en mensen geholpen met LinkedIn trainingen. Ze staan op verschillende lijstjes met top sales en marketing influencers.

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 april 2018 door Micadam Reacties | Reageren

Waarom jij jouw bedrijf geen “Employee Advocacy” sprookje is!

Er was eens een bedrijf met medewerkers die allemaal ambassadeurs waren van hun bedrijf op sociale media.  Ze deelde, droegen bij en zorgden dat het bedrijf een groot organisch bereik en groei kende jaar op jaar…

Tijd voor een rant!

Tja, was het maar waar!  In de meeste bedrijven zijn de medewerkers net het omgekeerde met als grootste argument, mijn netwerk is van mij en mijn vrienden/connecties hebben geen boodschap aan onze bedrijfsberichten op sociale media.  Wat een bekrompen mentaliteit hebben wij toch als Vlamingen!  Iedereen in je netwerk op LinkedIn en Facebook kan een klant of toekomstige medewerker van je bedrijf zijn.  Bende dommeriken!

Maar waarom slagen bedrijven er niet om van hun medewerkers ambassadeurs te maken?  Drie grote pijnpunten: content, mensen en systemen.

Content

Waterhydrant

De zwakte van veel bedrijven ligt in het content verhaal met deze elementen voorop:

- We hebben geen content wat zeer triestig is en de zwakte van marketeers benadrukt

- De content is te promotioneel en wie wil dat nu delen in zijn netwerk

- Marketeers zijn bange of hebben nooit gehoord van "curated" content

- Gebrek aan gebruik van content van de medewerkers (UGC)

Mensen

Guilt

Ik kan nog steeds mijn oren en ogen niet geloven dat onderstaande types van mensen geen LEAD-BY-EXAMPLE functie willen opnemen.  Als zij niet delen waarom zouden je fans en andere medewerkers dat doen.  Stop met naïef te zijn!

- Het management team

- De sociale media en marketing medewerkers

Systemen

Regional_training-1

Om te kunnen delen moet je weten dat je bedrijf berichten plaatst op sociale media en vaak is het feit dat medewerkers dit niet weten onderschat.  Er is een gebrek aan:

- Kennis van de sociale media kanalen bij de medewerkers

- Gebrek aan berichten op die kanalen (geen content zeggen ze!)

- Hoe op een juiste manier delen (Training!)

- Gebrek aan trigger systemen (advocacy programma’s)

Bon, blijf gerust klagen dat je medewerkers geen ambassadeurs zijn (wat dom is) of je doet er daadwerkelijk iets aan en ben jij het volgende sprookje dat waarheid zal worden.    

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 februari 2018 door Micadam Reacties | Reageren

Wat de LinkedIn experten je niet vertellen!

Er is veel advies van LinkedIn trainers en consultants wat u moet opnemen in uw professionele profiel. Ze geven allerlei (vergelijkbare) adviezen over een groot aantal gebieden die moeten worden voltooid, maar ze missen allemaal 3 belangrijke delen die je echt als een professional kunnen laten lijken.

Li - cover expert

Publicaties

Als je ooit op een bepaald moment in een tijdschrift stond of een artikel (In real life of online) voor een tijdschrift schreef/deed, mag je niet vergeten dit aan je profiel toe te voegen. Het brengt je dichter bij het zijn van een beïnvloeder en verhoogt je personal branding.

Certificaten

Hoe herken je een professional? Wel, ze zijn gecertificeerd voor wat ze doen. Het hebben van deze certificeringen op uw profiel kan een bron van kansen zijn en een geweldige manier om expertise te tonen. Sinds ik de GDPR heb toegevoegd, heb ik veel e-mails ontvangen en ben verschillende keren opgebeld om DPO bij verschillende bedrijven te worden.

Projecten

Ten slotte is naar mijn mening “projecten” een van die onderdelen in het LinkedIn-profiel dat door de meeste LinkedIn-gebruikers echt ondergewaardeerd wordt. En helemaal vergeten door de experts.

We werken allemaal in teams aan projecten. Met deze projecten en zijn teamleden in uw LinkedIn-profiel krijgt u niet alleen een geweldige plek voor een aanbevelingen, maar toont u ook uw vaardigheden in dit type project.

Door dit gedeelte toe te voegen, worden uw vaardigheden als teamspeler en uw prestaties in het project benadrukt. Het toont ook uw vaardigheden en expertise aan en verbetert uw reputatie en bouwt, nog meer, uw persoonlijke branding.

LI - expertise

Aarzel niet en voeg deze 3 secties toe aan je profiel. Je zult ook je Social Selling Index zien stijgen en jee LinkedIn-profielsterktemeter zal naar "All Star".

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

 

Geplaatst op 9 januari 2018 door Micadam 0 reacties | Reageren

Voorspellingen zijn steevast verkeerd

2017 is nu goed achter ons en ons dus af te vragen wat we uit de vorige 365 dagen hebben geleerd?  Wel, dat alle voorspellingen verkeerd waren/zijn. 

Notradamus

Dit zijn de 4 dingen die bij mij zijn blijven hangen..

 1. De economie doet het goed!  Bedrijven sturen niet langer mensen naar open trainingen maar halen die training naar hun bedrijf.  Meer waarde voor minder geld!
 2. Mensen en bedrijven zijn mee met sociale media end us verschuift de aandacht van basis naar gepersonaliseerde opleidingen.
 3. Content (in contekst) is nu echt koning!  Zonder content geen conversaties met je fans/volgers.
 4. We leven nog steeds in een “Human-to-Human” wereld end it voor zowel verkoop, marketing en rekrutering.  De slogan mensen doen zaken met mensen blijft nog steeds het adagio.

Chatbot

En wat met 2018?  Welke trends voorspellen de specialisten ?  Dit zijn vaak voorkomende dooddoeners…

 • Video, Video, Video en Live Streaming
 • Chatbots
 • Nul organisch bereik en du de verder opmars van advertenties
 • Artificial Intelligence
 • Gen Z is de nieuwe doelgroep en het zijn moeilijke gasten!

Ik denk dat bullshit is en wil dus mijn eigen uitdagende voorspellingen formuleren…

 1. 2018 is het jaar dat we “Personal Branding” gaan omarmen als verkopers of rekruteerders.  Het is niet langer een vuil begrip. En ja, video en live streaming spelen hierin een grote rol! 
 2. Marketeers worden vervangen door Bots die vanuit IT worden opgezet.  En ja, bots zjn er aan en worden binnenkort gestuurd door de CBO (de Chief Bot Officer)!
 3. Marketeers worden vervangen omdat ze nog steeds geen kaas hebben gegeten van “Personal Branding” en worden dus vergeten. En nee, ze doen nog steeds niet zelf wat de andere vragen wat te doen (bvb de berichten van hun eigen bedrijf delen).
 4. Social Selling ontgroeit het stadium van het hebben van een profiel op LinkedIn.  En ja, Content curatie door sales is de sleutel zijn tot succes!
 5. Employee Advocacy staat op elk bedrijf zijn/haar agenda maar zal pas doorbreken in 2019.  En ja, marketeers blijven zitten in een Influencer Marketing Strategie ipv een EA strategie.

Dus wat denken jullie: heb ik gelijk of blijven die “experten” geloven?  Of welke andere voorspellingen zouden julllie doen.

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 10 december 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Waarom sociaal media ambassadeursschap niet werkt in jouw bedrijf!

Elk bedrijf wil het, maar bijna niemand slaagt er in om het succesvol in de praktijk om te zetten: Employee Advocacy of beter gezegd ambassadeursschap door medewerkers op sociale media!

Het is tijd voor een “rant” en frustratie post!

Social-media-manager-job-description

Beschuldigde, sta op!

Er er natuurlijk niet één reden waarom de meeste bedrijven hun medewerkers niet meekrijgen op sociale media hoewel ze daar allemaal wel zitten.  Laat mij duidelijk zijn dat “Employee Advocacy" nog maar eens gaat aantonen hoe zwak sociale media managers, community managers en/of marketing managers wel zijn op sociale media.

Ik daag je uit via mijn lijstje met waarom het niet werkt bij jullie.

1. Marketeers en/of sociale media mensen zetten berichten op de sociale media kanalen en delen ZELF NIET!

♦ Vraag: Als je je eigen berichten niet nu en dan eens deelt waarom zet je ze er dan op?  Of ben je zelf bang om te delen?

2. De marketeers en/of sociale media mensen hebben zelfs hun management team nog NIET OVERTUIGD hebben om de gaan delen op sociale media.

♦ Vraag: Als het management niets deelt waarom zouden de werknemers? 

3. De content die op sociale media staat INSPIREERT de medewerkers NIET genoeg om het te delen!

♦ Vraag: Waarom zouden ze die content die vaak promotioneel is gaan delen?  Worden zij er beter van?

4.Als marketeer en/of sociale media manager heb je de kracht gecureerde content nog NIET ONTDEKT.

♦ Vragen: Ken je de kracht van gecureerde echt wel?  Denk je echt dat je doelgroep op alleen jouw content zit te wachten?

5. Marketeers en/of sociale media managers denken dat zij de koning zijn in het land van Content. User-Generator Content of beter EMPLOYEE INSPIRED content is je totaal onbekend!

♦ Vraag: Waarom durf je de medewerkers niet aanspreken om content te maken?  Zouden ze misschien betere content maken dan jullie?

6. Marketeers en/of sociale media managers gaan ervan uit dat de medewerkers de officiële sociale media kennen en volgen. NIET!

♦ Vraag: Weet jij zelf waar de lijst van de officiële kanalen kunt vinden? 

7. Marketeers en/of sociale media manager gaan ervan uit dat mensen weten hoe en wat ze mogen delen. Wie heeft hen dat ooit verteld of getoond? NOPE!

♦ Vraag: Heb je een Social Media Policy?  En is die uitgerold naar het personeel?

8. Marketeers en/of sociale media managers gaan ervan uit dat medewerkers de sociale media kanalen van het bedrijf steeds weer in de gaten houden. NIET want er staat toch geen content met een meerwaarde op….

♦ Vraag: Hoe informeer je hen als er nieuwe berichten komen te staan op de verschillende sociale media kanalen.

Niet de enige schuldige!

Personal branding
Het is natuurlijk makkelijk op om de sociale media managers en marketeers te schieten maar het grootste probleem vandaag blijft het feit dat delen op sociale media visibiliteit geeft of anders gezegd personal branding doet. En nu juist dat is in Vlaanderen het grootste problem.  Mensen willen zich niet in de kijker stellen (op uitzonderingen na natuurlijk).

Jouw missie als marketing manager en/of sociale media manager is medewerkers te overtuigen om aan personal branding te doen met content die HEN in de schijnwerper stelt.  Een hele uitdaging maar niet onmogelijk.

Voel je je aangesproken?  Bewijs mij dan even dat het in jouw bedrijf of bij jouw klanten anders is via de commentaar velden!

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 november 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Sociale media marketing op sterven na dood?

Facebook en LinkedIn zijn geen liefdadigheidsinstellingen

Charity-JarIn 2008 bestond er op Facebook en gelijken geen algoritmes.  Mensen en vooral merken konden ongehinderd hun “propoganda” (aka publiciteit) verspreiden onder de Facebook community.  In 2009, begon Facebook met zijn algoritme om het organisch bereik aan banden te leggen.  Dat is dan ook het moment waarop merken hun organische groei steeds verder zien slinken.  En dit tot grote paniek bij de marketeers.

Vandaag lijken vele pagina’s zich met 3% tot 5% organisch bereik te moeten tevreden stellen.  En het kan nog erger want recentelijk deed Facebook zelf een test in 6 landen met 0% organisch bereik.  Na Facebook volgt nu ook Instagram met een algoritme.

Wat velen onderschatten is dat LinkedIn in alle stilte ook een dergelijk algoritme heeft ingevoerd.  Het is in opinie nog strenger dan dat op Facebook.

En wat moeten marketeers hiervan denken? Staat ook hun job op de tocht?  Als ze toch geen organisch bereik kunnen halen waarom doen ze het dan nog? Het worden allemaal veredelde advertentie aan- of verkopers

Gebruikers steeds meer in de driver seat?

Een nieuw sociaal media netwerk opstarten in bijna onmogelijk.  En zij die er al één hebben zullen het moeilijk hebben om zich een plaatsje te veroveren bij de gebruikers/consumenten.  Mensen willen geen commerciele bla-bla meer.  Mensen die geen goede content (enkel advertenties en zelf promotie van het merk) krijgen lopen ze snel weg… Denk maar aan Google+, MySpace of zelfs Vine.

I-hate-social-1-1080x675
De bestaande sociale media platformen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn krijgen steeds meer het bericht van de gebruikers dat ze de berichten van merken haten.  Waarom zou dat toch zijn?  Simpel merken geven niet om de gebruikers (alhoewel ze dat wel zeggen) maar enkel geven om hun verkoopcijfers.

Het mode woord van de marketeers is dan Inbound. Maar betekent dat je waarde moet aanleveren en net dat doen veel merken en bedrijven niet.  Vergeet niet dat de gebruikers slimmer zijn en de slimme trukken van de merken wel door hebben.  Komaan, die influencer marketing gelooft toch niemand meer!

Het echte Inbound marketing verhaal om het organisch bereik te verhogen

Facebook is steeds meer voor merken en marketeers met een grote geldbeugel om te adverteren. Gebruikers kijken liever naar berichten van vrienden en familie en willen merk berichten vermijden.  De nieuwste tab op je pagina “Explore Feed” zal de nieuwe plaats worden voor de bedrijfsberichten en wie weet of je daar nog ooit naar kijkt. 

Inbound-magnetEffectieve en waardevolle content kan ervoor zorgen dat gebruikers gaan beslissen om je berichten te zien op hun tijdslijn en eisen van Facebook en anderen dat ze dat ook krijgen.  Dus is de grootste uitdaging voor marketeers te begrijpen welke berichten nu ECHT waardevol zijn voor hun doelgroep en daar valt nog veel aan te sleutelen.  De meeste marketeers staan zover van hun doelgroep dat ze veel sneller naar advertentie grijpen omdat ze anders hun job niet meer kunnen verantwoorden.

Staat jouw job als marketeer ook op de tocht? En hoe pak je dit aan?

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 oktober 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Bedrijven hebben en willen geen conversaties (op sociale media)!

Reeds 10 jaar willen bedrijven de “conversatie” aangaan met hun doelpubliek.  Vandaag kunnen nog meer dan voordien zeggen dat de slogan “Join de Conversatie” dood is.  Waarom?

Tijd - no convo

1. Merken hebben geen conversatie!

De meeste conversaties die merken vernoemen gaan op allerlei platformen onopgemerkt en onbeantwoord verder.  Het enige waar bedrijven nog eventjes op reageren is Twitter als customer service tool want dat is zo publiek…

De sociale media platformen worden vooral gebruik om push berichten de wereld in te sturen en niet om gesprekken gesprekken, de essentie van social, op te starten. 

Het wondermiddel?  En kijk, nu gaan die merken influencers inzetten om die berichten te verdelen.  Waarom denk je dat dit tegenvalt?  Die influencers doen het vaak voor de centen en niet voor de conversaties

De berichten hebben het niet in zich om een conversatie te starten dus waarom zou je het dan delen als medewerker of ambassadeur. 

Tijd - comment

2. Klanten converseren ook niet!

Heb jij al eens met of tegen een logo gepraat?  Die zeggen niet veel terug…  Klanten willen gesprekken met echte mensen.  Je deelt ideeën en wil niet leven in een éénrichtingscommunicatiestraat.  Het zou collaboratief moeten zijn en dat gebeurt net niet!

In het beste geval gaan klanten commentaar geven en dat is opnieuw éénrichting.

Het wondermiddel? Bedrijven gaan nu hun medewerkers (Employee Advocacy) inzetten.  Maar de  berichten hebben het niet in zich om een conversatie te starten dus waarom zou je het dan delen als medewerker of ambassadeur. 

Tijd - paid

3. Sociale media gaat niet meer over conversaties!

De dagen van conversatie zijn geteld net als de dagen van het organisch bereik.  We zitten vandaag in de wereld  van de betalende sociale media.  De meeste sociale media mensen in een bedrijf houden zich bezig met betalende advertenties en dit vooral in één richting: naar het doelpubliek.

Sociale media 2017 gaat over (ver)kopen van advertenties om doelgroepen te bereiken en sociale media mensen zijn dus advertentieplaats verkopers geworden.  Bedrijven willen geen conversatie maar bereik!

Zelfs in mij domein van social selling waar de conversatie centraal staat, kom ik dagelijks verkopers tegen die liever adverteren dan met een klant te praten (zelfs in het echte leven).

Het wondermiddel? Zorg dat je de knepen van het adverteren leert op de platformen waar je klanten zitten en vergeet de conversatie!

Tijd - don

Et voila, mijn frustratie over de zin en onzin van conversaties op sociale media weer eens geventileerd!  Ondertussen blijf ik vechten als Don Quichotte tegen de windmolens om bedrijven en social sellers toch te overtuigen om gesprekken aan te gaan.  Weet dat mensen zaken doen met mensen en NIET met logo’s (ook beweren sommige merken dat ze een LOVE brand zijn)!

Vecht je mee tegen de windmolens?

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 september 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Wees slimmer dan je klanten!

Social selling gaat niet (alleen) over het vinden van nieuwe klanten.  Social selling gaat over het opbouwen van relaties met bestaande en potentiele klanten.  Het “sociale” deel van social selling is maar een klein stukje van een het complete verkoopsproces.

Als je zoveel trainingen geeft als ik dan is de meest gemaakte opmerking:

"Mijn klanten zitten niet of zijn niet actief op sociale media kanalen zoals LinkedIn, Twitter of Facebook dus kan ik ze daar niet ook niet vinden en bereiken”

 

SOCIAL_NETWORK (1)
Als je dit denkt als verkoper dan ben je oliedom. Je slaat de bal 2 maal mis! Het feit dat ze niet actief zijn geeft je 2 fantastische opportuniteiten. 

Als je het mij vraagt dan is het feit dat mijn klanten niet online zitten een cadeau uit de hemel…

 1. Als je klant niet online actief is dan missen ze een groot aanbod aan goede content. Als volleerd (social selling) verkoper ben je steeds op zoek naar content met een meerwaarde zodat je kunt scoren met je nieuw verworven kennis bij je volgende klanten bezoek. 

Online kun je dan ook veel goede content vinden en het is niet zo tijdsintensief als je wel denkt!  Dankzij deze content kun je veel vaker afspraken maken bij klanten want je hebt echt iets te bieden en je zult op korte termijn een echte influencer worden bij je klanten en prospecten.

“Personal Branding is een must”

 

 1. Je zou ondertussen moeten weten dat een beslissing bij je klanten niet word genomen door één persoon maar een groep van mensen. Men spreekt tegenwoordig van 5 tot 8 personen die bij een beslissing worden betrokken.  Je klant gaat te rade bij een aantal influencers.  Net die beïnvloeders moet je volgen maar ook beïnvloeden met goede content.   Zij kunnen je ambassadeur worden bij je beslissingsnemer.

“Maak de influencers jouw ambassadeurs”

 

Dus als verkoper mag je social selling (de aanpak, tools en technieken) als deel van je verkoopsproces – en ja, social selling is meer dan alleen maar een LinkedIn of Twitter profiel hebben – niet zomaar naast je neerleggen.  Omarm social want het is de bron van goede content die je afspraken gaat opleveren en wie weet breng je je klanten naar het online gebeuren.

Activity

Begin met content te cureren; ga de conversatie aan met de beïnvloeders; en deel zelf informatie!

 

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 augustus 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Heb jij de GDPR code ook al gelezen?

Wat doet een mens tijdens zijn vakantie?  Een goed boek lezen!  De ene zal dan wel de Da Vinci code lezen terwijl ik het dit jaar bij de thriller “de GDPR code” heb gehouden.  En ja hoor, het is entertaining vooral in het Nederlands!

Leesbaar?

Het eerste dat je te binnen schiet als je “de GDPR code” hoort is waarschijnlijk dat het bol staat van juridische blabla.  En dat is natuurlijk ook wel zo want het gaat over toekomstige wetteksten (ten laatste beschikbaar op 25 mei 2018).

Echter voor een document dat pleit voor duidelijkheid en leesbaarheid (moet begrijpbaar zijn voor mensen ouder dan 16 laat staan 13 jaar oud) valt het toch moeilijk te lezen in elke taal (Ik heb het inderdaad in het Nederlands en Engels gelezen – soms uit noodzaak maar daar kom ik straks op terug).  De teksten bevatten veel zinnen, bijzinnen en bij-bijzinnen.  Naar leesbaarheid zeker geen aanrader.  Ik vermoed dat als je dit document door een leesbaarheidstest algoritme stuurt dat je dan nogal gaat opkijken… Ik deed even een test in het engels…  het resultaat stelt onder elke meetstok dat het document moeilijk te lezen is zelfs voor iemand met een universitair diploma.

Gdpr test

Vertaling?

In een lang verleden wat ik verantwoordelijk om tekstverwerkingssoftware en handleiding te laten vertalen en weet dus dat dit meestal een grote uitdaging is.  Echter het woordje “Guidance” (EN) naar “Richtsnoer” (NL) is toch een brug te ver.  Die vertalers, of is het gewoon een vertaalprogramma?) kennen duidelijk de spreektaal niet (vooral die in Vlaanderen hoewel ik denk dat veel Nederlanders dit ook niet kennen).

Translation

Zinvolle zinsconstructies?

How-to-write-a-complex-sentence-IELTSIk begrijp dat de GDPR code de basis zal zijn van wetteksten maar toch je moet ze niet vol steken van “tongue twisters” (of moet ik tongbrekers schrijven).   Probeer deze maar even: “Wanneer de verwerkingsverantwoordelijke voornemens is de persoonsgegevens verder te verwerken voor een ander doel dan dat waarvoor de persoonsgegevens zijn verzameld, verstrekt de verwerkingsverantwoordelijke de betrokkene vóór die verdere verwerking informatie over dat andere doel en alle relevante verdere informatie als bedoeld in lid 2.”  En zo staat he bol van dit soort zinnen… Leesbaarheid voor de burger = niet!

Conclusie

Jargon-cartoon
We mogen gerust concluderen dat dit document voor “jan-met-pet” niet leesbaar is en dus enkel voer is voor advocaten, techneuten en jargonspuwers.  De onleesbaarheid brengt natuurlijk ook interpretatie gevaar mee waardoor allerlei discussies en mogelijke rechtszaken kunnen worden opgestart.  Het beste bewijs vandaag is de veelheid aan seminars, workshop en presentatie over die onderwerp want iedereen heeft zowat zijn eigen visie op deze teksten.

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam of op De Social DPO), of Linkedin (/micadam)

Geplaatst op 9 juli 2017 door Micadam Reacties | Reageren

Waar visitekaartjes gaan om te sterven….

We kennen ze allemaal, die papieren of kartonnen kaartjes die we uitwisselen tijdens een netwerk vergadering of eerste kennismaking.  Het is een beetje het bewijs van “ik vertrouw je”.  Maar ik daag je uit om al je visitekaartjes boven te halen en te kijken wie je nog allemaal kent.

Business card rolodex

De meeste visitekaartje sterven een onmiddellijke dood door te verdwijnen in de vuilbak of in het beste geval belanden ze in een klasseersysteem (aka rolodex).  In lang vervlogen tijden werden verkopers aangenomen omdat ze een grote visitekaartjesboek/bak hadden… 

De geschiedenis van het visitekaartje

Visitekaartjes werden het eerst opgemerkt in China in de 15de eeuw.  Het concept werd naar Europa gebracht en in de 17de eeuw werden ze ingevoerd om bezoeken aan te kondigen (vandaar het woordje “visite” in de term).  Ze werden enkel gebruikt door vooraanstaande mensen.  Het belang groeide nog meer ten tijde van de Lodewijk XIV, waar het persoonlijke succes of falen (vooral bij het hof maken bij vrouwen) vaak afhing van een goed visitekaartje.

Geschiedenis_visitekaartje2In de 17e eeuw werden visitekaartjes steeds meer gebruikt binnen de handel. De handelskaartjes zagen het licht in Londen. Door die persoonlijke kaartjes werden klanten geïnformeerd over de precieze locatie van het bedrijf door middel van een getekend kaartje en over de diensten die het bedrijf aanbood. Ze werden uitgedeeld op markten en pleinen. Na een tijd werden deze handelskaartjes zo serieus genomen dat een gesigneerde kaart beschouwd werd als contractueel en juridisch bindend.

De industriële revolutie zorgde ervoor dat handelskaartjes hun weg vonden naar visitekaartjes en werden steeds meer gebruikt door de 17e eeuwse handelaren.  Het werd de manier om noodzakelijke contactgegevens met elkaar uit te wisselen.

Visitekaartjes veranderden van kleine kunstwerkjes en elitaire statussymbolen naar functionele, kleine kaartjes met duidelijke drukletters op stevig papier.  Het visitekaartje werd een uiting van je persoonlijkheid en je professionaliteit. Het werd de manier om te laten zien hoe succesvol je bent en was een middel voor zelfpromotie. 

Tegenwoordig gebruik je het visitekaartje om jezelf en je bedrijf te presenteren aan potentiele kopers of interessante mensen.  Als verkoper kan/kon je niet genoeg visitekaartjes van andere mensen hebben.

De grootste uitdaging van het visitekaartje is dat het een momentopname is.  Wanneer de persoon van job veranderd of een nieuwe functie krijgt, dan kom je dat misschien maar een jaar later te weten.  Dus tijd om in de 21ste eeuw te stappen en LinkedIn te gaan gebruiken als je rolodex of visitekaartjesbak.

LinkedIn, het visitekaartjessysteem van de 21ste eeuw

Waar kun je beter en meest up-to-date professionele info vinden dan op LinkedIn.  Dat hoeft geen betoog.  Echter een vaak gehoorde vraag tijdens een LinkedIn opleiding of presentatie is: “Wie laat ik in mijn netwerk binnen”.  Er zijn natuurlijk heel veel verschillende antwoorden op deze vraag waarbij er eigenlijk geen enkele juist of verkeerd is.  Het hangt alleen af van wat je wil bereiken.

Wat andere consultants je vertellen is dat je enkel mensen moet toevoegen die je hebt ontmoet. Nog anderen gaan je dan weer zeggen dat je iedereen moet toevoegen.  En tenslotte zullen nog anderen zeggen dat je mensen gaat toevoegen als hun titel of bedrijf je iets zegt en/of als ze een mogelijke potentiele klant kunnen zijn.

Touch-feel-changes-emotions_22285_600x450
Mijn persoonlijke keuze gaat naar “iedereen waarmee ik een ‘conversatie’ heb gehad” (net zoals ik in het echte leven iemand tijdens of na een gesprek een visitekaartje zou geven).  Conversaties kunnen face-to-face, online of via andere kanalen gelopen zijn (Email of telefoon) wat mij betreft.  Maar we hebben een band. 

Wat ik iedereen zou afraden is mensen op te nemen in je netwerk (uitnodigen om te connecteren) VOORALEER je ze hebt ontmoet of gesproken.  Je geeft immers ook je visitekaartje niet aan iedereen (hoewel er wel degelijke mensen bestaan; ook op LinkedIn en dan voeren ze de term L.I.O.N. in hun titel).

Het blijft mij verwonderen hoe weinig connecties de meeste sales mensen wel hebben.  Ken je werkelijk maar 100 of 250 mensen als verkoper of marketeer?  Niet! Zou ik zo denken, want je hebt waarschijnlijk een voorraad van honderden visitekaartjes …

500 connections
Waarom niet elke dag twee van die oude kaartjes opvissen en die mensen uit te nodigen om met jou te connecteren op LinkedIn.  Daarna kun je het kaartje wel degelijk in de vuilbak werpen want vanaf nu zal LinkedIn jouw rolodex zijn.  Meer nog het is elke dag up-to-date en een eenvoudige manier om die contacten warm te houden via je status updates of (notificatie)berichten.

Laat mij je als verkoper niet meer betrappen met minder dan 500+ connecties!

Deze tekst is in eigen naam geschreven. Reageren kan ook op adammic@vanguard-leadership.be of op andere sociale media zoals Twitter (@micadam), of Linkedin (/micadam)

Onze blogs

Meer