Geplaatst op 10 juli 2008 door Roland Legrand

Fannie Mae en Freddie Mac: privébedrijven van staatsbelang

De VS denken na over de toekomst van de Amerikaanse hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac. Een artikel in The Wall Street Journalbegint met het gegeven dat de regering Bush hierover besprekingen voert. In één adem wordt verduidelijkt dat de gesprekken al maanden aan de gang zijn en deel uitmaken van de gewone planningen voor noodgevallen die regelmatig worden bekeken door de financiële autoriteiten.

Maar toch. De aandelen van beide bedrijven kelderden tegenover jaar eerder met meer dan 75 procent. Aandeelhouders vrezen dat hun belangen sterk gaan verwateren wanneer Fannie en Freddie massale kapitaalverhogingen moeten doorvoeren. De autoriteiten doen er goed aan zich af te vragen wat er moet gebeuren indien de financiering van beide instellingen een probleem zou worden: zij zijn samen goed voor ongeveer 5.000 miljard dollar aan hypotheken, dat is bijna helft van alle uitstaande Amerikaanse woninghypotheken.

In het verleden werd er regelmatig op gewezen dat beide instellingen geen staatsbedrijven zijn en ook niet onder de staatswaarborg vallen. Alleen, het is nu wel heel duidelijk dat als er ergens instellingen zijn die "too big to fail" zijn, het wel Freddie en Fannie zijn.

De blog The Curious Capitalist wijst op een bericht op CNN van een tijd geleden (april) waarin werd gezegd dat het kredietratingagentschap Standard&Poor's het prijskaartje op een falen van beide instellingen bepaalt op ergens tussen de 420 miljard en de 1,1 miljard dollar. Dit is wat het de Amerikaanse belastingbetaler zou kosten om de instellingen te redden.

Het maakt, eens te meer in deze financiële crisis, wel heel duidelijk dat de grenzen tussen privé- en publiek belang al snel heel poreus blijken te zijn.

Roland Legrand

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Volg Bear&Bull ook via TwitterRSS

Laatste reacties op Bear&Bull

Onze blogs

Meer

Live vanop de blogs

Related Posts with Thumbnails