Geplaatst op 2 juli 2008 door Roland Legrand

De verschillende werkelijkheden van de banksector

Fortis en Dexia krabbelen recht nadat UBS en Deutsche Bank de markt trachtten gerust te stellen over mogelijke kapitaalverhogingen.

Dexia profiteert van gunstige analistenrapporten vanwege Petercam en het Franse beurshuis Oddo. Dat was dinsdag wel even anders, toen Credit Suisse-analist Guillaume Tiberghien zijn koersdoel verlaagde van 19 naar 10,30 euro.

Het probleem bij dit alles is de geloofwaardigheid. Gedelegeerd bestuurder Axel Miller van Dexia vindt alle speculatie over een kapitaalverhoging misplaatst. Maar niet zo gek lang geleden zei Fortis dat er niet aan de dividendpolitiek zou worden geraakt, en hoeveel banken lieten niet uitschijnen dat de subprime-crisis hen niet of nauwelijks zou raken terwijl dit later toch wel het geval bleek te zijn.

Analisten hanteren overigens zelf een wat vreemd discours. Tiberghien van Credit Suisse:

Ik zeg niet dat Dexia effectief een kapitaalverhoging moet doorvoeren. Ik geloof zelfs eerder dat dat niet zo zal zijn.

Om vervolgens uit te leggen dat de markt hier toch wel heel bezorgd over is, en er meteen zelf een flinke schep bovenop te doen:

Als dat scenario (RL: van een kapitaalverhoging) zich voordoet, kan Dexia tot 5,1 miljard euro vers kapitaal ophalen. Misschien een wrede veronderstelling, maar marktpartijen calculeren momenteel graag zulke grote risico's in.

Conclusie: er zijn verschillende werkelijkheden. Er is de werkelijkheid van de bankier die vindt dat hij, technisch gesproken, geen kapitaalverhoging nodig heeft. Er is die van de analist, die het minder waarschijnlijk acht dat er een kapitaalverhoging komt. Er is die van de markt, die heel bezorgd is dat er toch een flinke kapitaalverhoging zit aan te komen. Het probleem is, dat wanneer de markt echt héél bezorgd wordt, terecht of niet, haar werkelijkheid de neiging heeft de enige echte werkelijkheid te worden.

Roland Legrand

Reacties

Als we naar Pepijn zijn pijpen dansen trekken we aan het kortste eind? Einde Rogers verhaal, Pepijn. Tap uit een ander vaatje.

Dexia's balans is een puinhoop. Naarmate de bear-market vordert, zal Dexia dus steeds meer in de problemen geraken. Het verhaal van Balans inkrimpen gekoppeld aan kapitaal ophalen gaat op voor het gros van de banken, zeker ook voor Dexia. Ik waarschuw Jos en Modest hier al vele maanden voor. Nadat mijn voorpselling voor Fortis al uitkwam voorspel ik dat Dexia hetzelfde lot beschoren is. De banken die hiermee het langst wachten zullen dit aan de meest ongunstige condities doen (na zware asset devaluaties en verminderde gewilligheid van investeerders om nog geld in banken te blijven pompen). In die zin heeft Fortis een streepje voor op Dexia, al is het wel de vraag hoe lang die 8 miljard Fortis gaande zal houden.

Het enige houvast voor een belegger is de waarde en groei van toekomstige dividenden. Het helpt dan niet dat een bankier waarde vernietigt door verkoop van assets op een wel bijzonder ongunstig moment(zie verkoop assets aan Deutsche bank aan bradeerprijzen) en dividenden moet schrappen. Niemand kan op dit ogenblik de waarde wegen, noch de bankier(hij krijgt minder voor zijn assets dan ze "waard" zijn), analist of speculant. Na de waardevernietiging van huizenkredietrommelobligaties lopen we ook nog het gevaar van renteverhoging en bijgevolg de start van een bad credit cycle, meer provisies en minder bankwinst.De perfecte storm, helaas.

Inderdaad, Roland, als we allen maar hard genoeg denken dat het slecht gaat, zal het slecht worden. De macht van de self-fulfilling prophecy wordt vaak onderschat.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Volg Bear&Bull ook via TwitterRSS

Laatste reacties op Bear&Bull

Onze blogs

Meer

Live vanop de blogs

Related Posts with Thumbnails